NBU cere băncilor să verifice mai atent transferurile pe card ale ucrainenilor și să blocheze conturile
Banca Națională a Ucrainei (NBU) a cerut instituțiilor financiare să verifice mai atent și mai riguros transferurile mici între conturile persoanelor fizice – transferurile P2P, în special în ceea ce privește sumele mici transferate pe carduri. Cerința este inclusă în scrisoarea NBU nr. 25-0005/42076.
În document, regulatorul își exprimă nemulțumirea că majoritatea băncilor se concentrează pe analiza volumului total al transferurilor P2P, acordând mai puțină atenție tranzacțiilor mici, în care NBU vede, de asemenea, probleme, mai ales când este vorba de un număr mare de transferuri mici către un card de la diferite persoane.
Această abordare este considerată de NBU o îndeplinire formală a cerințelor de monitorizare financiară, iar băncile vor fi amendate dacă nu o vor schimba.
NBU dorește ca băncile să analizeze numeroasele încasări mici pe carduri și să solicite ulterior explicații de la persoane. Acestea pot fi transferuri de doar 100-200 UAH, dar efectuate de 10-20 sau mai multe ori pe zi.
„Regulatorul suspectează că numeroasele transferuri pe card pot indica participarea la scheme de jocuri de noroc ilegale sau la obținerea de venituri neoficiale ori la activități antreprenoriale ascunse. De exemplu, pe piețele alimentare și alte piețe din Kiev, a devenit deja o practică comună să se transmită numerele de carduri clienților — atunci când o persoană nu are suficienți bani cash, poate transfera rapid bani pe cardul vânzătorului pentru a achita produsul. Acest lucru nu este pe placul autorităților, care sunt interesate ca micile afaceri să își deschidă PFA-uri și să plătească taxele corespunzătoare”, a explicat un vicepreședinte al unei bănci.
Totodată, NBU nu dorește să audă scuze cum că banca nu a reușit să contacteze clientul pentru a-i adresa întrebări, deoarece persoana nu este disponibilă sau se află în străinătate. Oficialii consideră că băncile pot găsi oamenii prin aplicațiile lor mobile.
NBU a cerut băncilor să verifice mai strict operațiunile clienților pe carduri, să solicite mai des explicații și documente justificative. Dacă ucrainenii nu le vor furniza, conturile lor vor fi blocate și relațiile vor fi întrerupte – adică contul va fi închis unilateral.
De asemenea, regulatorul a cerut băncilor să creeze un profil de risc pentru fiecare client, care include reverificarea persoanei și a operațiunilor sale. Nu o dată la 6 luni, cum fac majoritatea băncilor acum, ci trimestrial – o dată la 3 luni. Acest lucru înseamnă că bancherii vor contacta mai des clienții, solicitând informații despre originea banilor și eventual închizând conturile (dacă nu vor primi toate informațiile necesare).
În scrisoarea nr. 25-0005/42076, Banca Națională a oferit câteva noi indicații pentru monitorizarea financiară:
1. Identificarea activităților atipice pe cont, inclusiv transferurile P2P – creșterea atipică a numărului și volumului operațiunilor financiare.
2. Studierea resurselor web prin care oamenii primesc bunuri și servicii, bani. Verificarea zonelor de domeniu ale site-urilor și compararea acestora cu listele participanților ilegali pe piața jocurilor de noroc.
3. Analiza operațiunilor financiare ale clientului pentru a le corela cu profilul și domeniul său de activitate, determinând sursele de proveniență a fondurilor.
Noile cerințe au apărut și în cadrul a ceea ce NBU numește „lupta cu dropurile” – când ucrainenii deschid conturi pe numele lor și apoi vând dreptul de a le folosi altor persoane. NBU și băncile încearcă să combată acest fenomen. Bancherii chiar se gândesc să achiziționeze astfel de carduri pe piața neagră sub acoperire pentru a identifica numele celor care deschid activ conturi pentru revânzare și a crea liste negre ale acestor persoane. Scopul este de a le închide ulterior cardurile și de a le refuza deschiderea de conturi în alte bănci.
Urmăriți-ne pe Telegram