Ne iubim portul și vorba…
Noi ținem mult la portul, graiul, tradițiile, datinile, obiceiurile, credința, lăsate din străbuni. Sunt cartea noastră de vizită. Iar cântecul, dansul popular ne prezintă ca pe o nație ce ține cu sfințenie la valorile spirituale.
Noi, respectăm toate sărbătorile. De ziua cămășii cusute internaționale de asemenea ne îmbrăcăm în haine cu specificul respectiv.
Ca români și trăitori pe aceste meleaguri de baladă ținem la vechile și neuitatele noastre tradiții strămoșești.
De ziua satului Cupca, când marcăm prima atestare documentară a acestei localități de pe Valea Siretului, pe care o aniversăm anual la cumpăna dintre două anotimpuri: primăvara și vara, neapărat pregătim ceva, dar în primul rând îmbrăcăm hainele naționale. Ele, aceste costume naționale compuse din cămăși, catrințe, bondițe, brâie, frânghii, ițari, pălării sau basmale, opinci, cizme…, ne aduc atâta bucurie în viață.
De ziua iei românești, marcată anual pe 24 iunie, chiar dacă suntem în vacanța de vară, totuși ne pregătim costumele necesare, atât la liceul nostru, cât și la biserică.
Iată și în fotografiile alăturate, puteți vedea mai multe aspecte ale portului nostru național. La liceu, la biserică, în sânul naturii, oriunde n-ar fi făcute, aceste fotografii ne vor rămânea în amintire, ca și costumele noastre atât de frumoase și de dragi sufletului.
Eleonora Schipor
Urmăriți-ne pe Telegram