„Nu sunt creat pentru război”: Bărbații ucraineni caută căi de evadare din Ucraina
Bărbații ucraineni fug din Ucraina pentru a evita să fie mobilizaţi în armată. Cei mai mulți dintre ei acceptă căile ilegale. Conform unui material publica de The Guardian, odată cu apropierea unui nou val de mobilizare, bărbații caută tot mai activ căi de a părăsi țara, scrie UNIAN.
„Nu sunt pregătit să mor”
Dmitri, un fotograf de 31 de ani din Harkov, a stat luni de zile în apartamentul său, ieșind rareori afară pentru a evita convocarea în armată.
„Vreau să plec din țară. Mintea mea nu mai poate suporta să fiu prins aici”, a spus Dmitri.
De la începutul războiului, mii de bărbați ucraineni au trecut ilegal granița pentru a evita să fie mobilizați în armată, în ciuda interdicției de a părăsi țara. Se așteaptă ca încercările de a fugi din țară să crească după introducerea recentă a legii privind mobilizarea.
„Niciodată nu m-am gândit să plec până când nu a fost introdusă legea mobilizării. Dar nu pot sta veșnic în apartamentul meu”, a spus Dmitri.
Prin prieteni care au fugit deja, Dmitri a găsit contacte ale unor persoane care promit să îi faciliteze evadarea pentru o sumă considerabilă, începând de la 8.000 de euro.
„Nu sunt creat pentru război. Nu pot ucide oameni, chiar dacă sunt ruși. Nu voi rezista mult pe front… Vreau să îmi întemeiez o familie și să văd lumea. Nu sunt pregătit să mor”, a spus el.
Dmitri a contactat intermediari. Prețurile cresc zilnic și nu este sigur că poate avea încredere în ei, dar nu vede alte opțiuni.
Ucraina duce lipsă de soldați
La mai bine de doi ani de la invazia la scară largă a Federației Ruse, forțele armate ale Ucrainei duc lipsă de soldați. La începutul războiului, sute de mii de ucraineni de rând s-au oferit voluntar să servească pe front. Mulți dintre ei au murit, s-au epuizat sau au fost răniți.
Pentru a completa rândurile, președintele Volodimir Zelenski a semnat anul trecut o lege care a scăzut vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani. Conform noilor reguli, cei care evită convocarea pot pierde permisele de conducere, conturile bancare le vor fi înghețate și proprietățile le vor fi confiscate.
Se crede că peste 20.000 de bărbați au părăsit țara pentru a evita serviciul militar, unii dintre ei traversând râuri și înecându-se. În aprilie, un reprezentant al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Andrii Demcenko, a declarat că cel puțin 30 de ucraineni au murit încercând să traverseze granița, deși numărul real este probabil mult mai mare.
În timp ce ofițerii de recrutare călătoresc prin orașe pentru a convoca bărbați, mulți, precum Dmitri, își fac planuri de evadare, temându-se că nu vor supraviețui pe front pentru mult timp.
De la începutul războiului, procesul de mobilizare a fost criticată ca fiind haotic și pătat de corupție. Ucraina și-a intensificat eforturile pentru a opri fuga oamenilor peste granițe și evitarea convocării. Zelenski a inițiat curățarea birourilor de recrutare din cauza rapoartelor că ofițerii primeau mită pentru a elibera bărbații de la convocare. Dar se pare că autorităților le este greu să eradicheze această practică.
Andrei, un lucrător IT de 23 de ani din Odesa, a spus că intermediarii i-au oferit două opțiuni de evadare din Ucraina: una implica traversarea graniței cu Republica Moldova cu un pașaport fals, iar cealaltă obținerea statutului de artist, care permite ieșirea din țară. Ambele scheme costă aproximativ 8.000 de euro.
Vara trecută, Andrei a încercat deja să traverseze granița cu Republica Moldova cu un certificat medical fals care declara că este inapt pentru serviciul militar. Această încercare a eșuat, deoarece grănicerii au pus la îndoială autenticitatea documentului. A fost dus imediat la comisia de recrutare, dar după ce a dat mită, a fost eliberat.
„Evadarea devine din ce în ce mai dificilă, iar grănicerii sunt mai puțin dispuși să accepte mită. Nu cred că voi avea aceeași șansă dacă ceva nu merge bine a doua oară”, a spus el.
Andrei a spus că încă ia în considerare oferta. Deocamdată, se ascunde acasă. El a spus că unii dintre prietenii săi mobilizați au murit deja, ceea ce i-a afectat sănătatea mentală.
De ce bărbații evită să fie mobilizați?
Nu există date exacte despre câți bărbați se ascund sau plănuiesc să părăsească Ucraina, dar în marile orașe au apărut canale de Telegram cu mii de membri, unde utilizatorii raportează că au văzut reprezentanți ai birourilor de recrutare, pentru a ajuta pe alții să îi evite.
Interviurile cu cinci bărbați care se ascundeau acasă pentru a evita convocarea au dezvăluit diverse motive pentru acest lucru. Mulți și-au exprimat teama de a muri. Alții consideră inadecvată pregătirea înainte de a fi trimiși pe front. Unii au decis să evite mobilizarea din cauza circumstanțelor familiale dificile.
Mihail, un instructor de sală de sport din Mariupol care lucrează în Kiev, a spus că părinții săi încă locuiesc în orașul ocupat de Rusia în primăvara anului 2022 după un asediu brutal.
„Familia mea din Mariupol va fi în pericol direct dacă rușii află că lupt. Îmi iubesc țara și vreau să lupt, dar familia este pe primul loc. Este o situație foarte complicată”, a spus el.
Mihail, ca și alții, evită să iasă afară, comandă mâncare la domiciliu și vizitează doar sala de sport din apropiere.
„Recent, am ratat ziua de naștere a celui mai bun prieten pentru că mi-a fost foarte frică să merg. Este, cel puțin, o viață foarte restrânsă”, a remarcat el.
Mihail a spus că câțiva prieteni de-ai săi au fugit deja din țară și că ocazional a luat în considerare această opțiune.
„Deși sprijinul general pentru militari rămâne ridicat în țară, iar sondajele arată că încă există un număr semnificativ de bărbați care doresc să fie mobilizați, convocarea în Ucraina riscă să dezbine societatea ucraineană, deja afectată de oboseala războiului”, scrie publicația.
Mulți soldați ucraineni de pe front sau cei care s-au întors după ce au fost răniți critică evitarea mobilizării, susținând că această practică slăbește eforturile militare ale țării lor, în condițiile în care trupele rusești avansează pe mai multe fronturi.
Un soldat rănit, Roman, și-a exprimat dezamăgirea când a auzit povești despre bărbați care se ascund sau încearcă să fugă din țară.
„Înțeleg că oamenii sunt speriați, dar avem nevoie de recruți pentru a continua lupta. Dacă nu noi, atunci cine va apăra această țară?”, a spus Roman.
Mobilizarea în Ucraina
Reprezentantul Ministerului Apărării, Dmitro Lazutkin, a declarat că mobilizarea în Ucraina continuă și că ritmul acesteia a crescut considerabil în ultima perioadă. El a menționat că procesul a căpătat o intensitate diferită, dinamica este pozitivă și acest lucru nu poate decât să bucure.
El a explicat, de asemenea, că noii mobilizați nu au ajuns încă în armată, deoarece este nevoie de timp pentru a trece prin examinările medicale, a primi ordinul de mobilizare și a finaliza instruirea.
Reprezentantul Ministerului Apărării a subliniat că numărul celor care doresc să se alăture armatei prin recrutare a crescut și el.
Urmăriți-ne pe Telegram