Numărul bancnotelor false în Ucraina a crescut cu 62%: care sunt cele mai falsificate
În Ucraina crește numărul bancnotelor false – atât de grivne, cât și de valută străină. Acest lucru a fost raportat de Banca Națională ca răspuns la o solicitare oficială a publicației „Minfin”. În prima jumătate a anului 2024, la un milion de bancnote autentice, au fost detectate 3,4 falsuri, ceea ce reprezintă o creștere de 62% față de anul precedent.
Cât de mult se falsifică în Ucraina și în UE
La începutul marii conflagrații, Banca Națională a numărat mai puține falsuri la același milion:
– 2022: 2,2 falsuri
– 2023: 2,1 falsuri
„În aprilie-mai acest an, Banca Națională a observat o creștere pe termen scurt a activității falsificatorilor, explicabilă prin adaptarea la realitățile stării de război și dorința infractorilor de a testa eficiența măsurilor de combatere a acestor cazuri”, a explicat Banca Națională.
Totuși, autoritatea de reglementare consideră că actuala creștere a numărului de falsuri este moderată, subliniind că înainte de invazia pe scară largă a țării teroriste, acest indicator era semnificativ mai mare – 7,1 falsuri la un milion de bancnote autentice. De asemenea, Banca Națională a indicat că, de exemplu, în Uniunea Europeană, falsificatorii sunt mult mai activi decât în Ucraina. Iată statisticile pentru numărul de bancnote false în UE:
– 2021: 12 euro falsificați la un milion de bancnote autentice
– 2022: 13
– 2023: 16
În Ucraina, infractorii falsifică de asemenea valută străină, dar preferă dolarul american în locul euro-ului. În prima jumătate a anului 2024, în Ucraina au fost retrase din circulație 1.200 de falsuri de valută străină (un nivel comparabil cu cel de dinainte de război), în timp ce în 2022-2023 au fost retrase doar 600-700 pe an.
Care sunt bancnotele cel mai des falsificate
Dintre bancnotele străine falsificate retrase din circulație în prima jumătate a anului 2024 (la fel ca în 2021-2023), 95% erau dolari americani. Cea mai falsificată bancnotă era cea de 100 de dolari.
În ceea ce privește grivna, în perioada ianuarie-iunie 2024, 90% dintre falsuri (comparativ cu 80% în 2021-2023) au fost reprezentate de două nominaluri ale emisiunilor vechi: bancnotele de 500 grivne din 2006 și cele de 200 grivne din 2007.
Această problemă este abordată și prin retragerea treptată a bancnotelor vechi din circulație:
– De la 1 octombrie 2020: bancnotele de 1 și 2 grivne din anii 2003-2007
– De la 1 ianuarie 2023: bancnotele de 5, 10, 20 și 100 grivne din anii 2003-2007
– De la 1 august 2024: bancnotele de 500 grivne din anii 2003-2007
Grivna din emisiunile noi este mai bine protejată, inclusiv cu elemente optice moderne: banda „fereastră” și elementul SPARK cu efecte cinetice de mișcare a imaginii de fundal și schimbare a culorii.
Cum combate Banca Națională falsurile
„Banca Națională lucrează sistematic pentru a crește fiabilitatea banilor ucraineni. Conform practicii internaționale, bancnotele trebuie actualizate periodic, la fiecare 10-15 ani, pentru a minimiza sau elimina complet încercările infractorilor de a le falsifica”, au precizat reprezentanții Băncii Naționale.
De asemenea, autoritatea continuă instruirea casierilor (bănci, organizații non-bancare, retaileri) pentru a identifica mai bine falsurile. În cazul retragerii din circulație a unor noi tipuri de falsuri, Banca Națională informează sistemul bancar, organele de drept și, dacă este necesar, colaborează cu producătorii de echipamente bancare pentru ajustarea senzorilor echipamentelor automate de procesare a bancnotelor.
De unde provin falsurile
Sursele creșterii numărului de falsuri de grivne și valută străină nu au fost încă identificate. Nu poate fi exclusă influența ostilă a Federației Ruse, deși nu există încă dovezi în acest sens. Istoria arată numeroase cazuri în care economia unei țări a fost intenționat inundată cu bani falși pentru a fi slăbită de inamici.
„Există într-adevăr astfel de fapte istorice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conducerea nazistă a Germaniei a încercat să destabilizeze economia Marii Britanii prin tipărirea de lire sterline false.
Banca Națională monitorizează sistematic retragerea din circulație a bancnotelor false. Deocamdată, nu există informații despre implicarea Rusiei în falsificarea monedei ucrainene. Totuși, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Banca Națională ia în considerare această potențială amenințare din partea țării agresoare”, se arată în răspunsul Băncii Naționale pentru „Minfin”.
De asemenea, autoritatea de reglementare a asigurat că în cadrul luptei împotriva falsificării, colaborează cu Biroul de Securitate Economică al Ucrainei (BEB), Departamentul de Investigații Strategice și Departamentul de Poliție Cibernetică din cadrul Poliției Naționale, instituții de expertiză ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale din lume.
Urmăriți-ne pe Telegram