Organizația “Decolonizare.Ucraina” propune demontarea monumentelor sovietice pe teritoriul regiunii Cernăuți
În centrul satului Zadubrivka, fostul raion Zastavna, autoritățile sovietice au instalat monumentull unui grănicer care a apărat localitatea, când forțele naziste se apropiau de periferia localității. Mulți dintre locuitorii staului se pronunță împotriva demontării monumentului, informează audiovizualul public Suspilne Cernăuți.
Svitlana, satul Zadubrivka: ”Monumentele reprezintă arhitectura satului, indiferent cum ar fi, adevărul este că ar necesita investiții pentru a fi renovate, dar să le demontezi… există un monument și nu cred că oamenii ar fi de acord să-l demonteze. În trecut, am avut guvernare rusă, dar acum este cu totul altfel, iar Rusia este un agresor, care trebuia alungată demult din Ucraina.
Potrivit starostelui localității, în perioada celui de al Doilea Război Mondial au căzut pe front mai mult de 200 de oameni din Lașkivka și din staul vecin Vîtîlivka. Ivan Tarnovețki, starostele satului Lașkivka: ”Acești bărbați au fost, în mare parte, mobilizați forțat în armata Uniunii Sovietice. Înțelegeți, acest monument nu are nicio legătură cu rușii, este un omagiu adus oamenilor noștri care, din diverse motive, și-au pierdut viața în acea vreme… Cu cine credeți că au luptat aceștia? Nu pentru Rusia, eu sunt de părerea că ei au luptat pentru Ucraina”.
Vasile, satul Lașkivka: ”Buneii noștri au luptat. Aceasta este în memoria lor…. Dacă vom demonta acest monument acum, nu va mai exista nicio amintire, nimeni nu va știe de ei, nici nepoții, nimeni… Poate cei din generația mea își vor mai aminti. În perioada războiului nu ar trebui să demontăm monumetele”.
În comunitatea teritorială vor avea loc dicuții pentru a decide dacă trebuie să fie demontate complet sau doar simbolistica sovietică, afirmă primarul comunei.
Serghii Bulega, primarul comunității teritoriale Kițmani: ”Cu siguranță, vom face acest lucru. Este o altă întrebare, dacă este o prioritate acum, în perioada războiului: cheltuieli suplimentare, să angajăm contractori și muncitori. O persoană singură nu va face aceasta. Unele monumentele sunt mari și foarte masive. Știți cum se făcea asta înainte, pompos și destul de grandios. Oamenii noștri, ucrainenii, au murit cu milioanele, dar nu au murit pentru steaua sovietică, nu pentru Lenin și nici pentru Stalin. Avem un monument pe care se află steaua sovietică. Evident, această stea nu va mai fi acolo. Să demontăm monumentul soldatului? Soldatul nu este vinovat că a fost mobilizat la război în ’41. Vom demonta steaua”.
Organizația publică ”Decolonizarea Ucrainei” a actualizat harta monumentelor sovietice, inclusiv în regiunea Cernăuți. Președintele organizației, Vadim Pozdneakov, afirmă că fotografiile au fost puse la dispoziție de administrația regională. Va fi elaborată o hartă pentru a aminti că în unele comunități se mai păstrează simbolistica sovietică.
Vadim Pozdneakov, președintele organizației “Decolonizare. Ucraina”: ”Nu vor fi eliminate numele sătenilor, oamenii deseori își amitesc de ei. Se păstrează numele și inscripțiile despre cel de-al Doilea Război Mondial, anul 1941 va fi înlocuit cu anul 1939, vor fi demontate steaua, secera și ciocanul, inscripțiile despre naționaliștii burghezi etc. Se menține locul memoriei. Din păcate, oamenii sunt de părerea că soldați sovietici sunt soldați ucraineni. Aceasta este o părere greșită. Oamenilor trebuie să li se explice că toate acestea au fost create pentru a promova cultul “Marii Victorii”. A fost un număr foarte limitat de variante ale acestor soldați. Monumentele erau practic identice în toată Ucraina, Belarus, Rusia și alte foste republici sovietice. În regiunea Cernăuți, au rămas peste 100 de monumente sovietice”.
Urmăriți-ne pe Telegram