Petro Poroșenko solicită călătorii libere peste hotare pentru parlamentari, judecători și funcționari
Deputații propun un nou proiect de lege care ar putea permite exceptarea de la mobilizare a poliției, Biroului Securității Economice, Biroului de Investigații de Stat, vameșilor și altora
Al cincilea președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, împreună cu încă 16 deputați, au înregistrat la 2 august un proiect de lege prin care doresc să permită traversarea liberă a frontierei celor obligați de serviciul militar care au „rezervare” sau amânare de la mobilizare.
În plus, acest drept se intenționează să fie extins și pentru deputații din Rada Supremă și consiliile locale, funcționarii de stat, judecători, procurori, reprezentanți organizațiilor publice și alții. Inițiativa a stârnit critici acerbe din partea utilizatorilor rețelelor sociale.
Menționăm că proiectul de lege se intitulează „Privind modificările la anumite legi ale Ucrainei referitoare la măsuri suplimentare pentru creșterea motivației și protecția drepturilor militarilor în condițiile stării de război”.
Acesta propune permisul de trecere liberă a frontierei pentru cei obligați la serviciul militar, dacă aceștia au un document de rezervare. În proiect se precizează nu ar trebui să fie influențate de instanțe.
Autorii proiectului de lege doresc să permită rezervarea tuturor angajaților Biroului Național Anticorupție, Serviciului de Grăniceri și unităților de pompieri și salvare ale DSNS. În ceea ce privește Poliția Națională, Biroul de Investigații de Stat, Biroului Securității Economice, Serviciul de Securitate Judiciară, proiectul prevede permisiunea de a rezerva jumătate din angajați.
În prezent, proiectul de lege este examinat de Comitetul Radei Supreme pentru securitate națională și apărare. Pe lângă Petro Poroșenko, autorii sunt în principal deputați de la „Solidaritatea Europeană” precum Iryna Herașcenko, Yana Zinkevych, Oleh Syniutka, Sofia Fedyna, Volodymyr Viatrovych, Mykola Kniazhytskyi și alții. Inițiatoarea este și deputata independentă Maryana Bezhula. În nota explicativă, deputații precizează că proiectul lor de lege trebuie să asigure o abordare flexibilă pentru completarea Forțelor Armate ale Ucrainei și să protejeze drepturile omului în condițiile stării de război.
În martie 2024, Petro Poroșenko a pierdut procesul împotriva vicepreședintelui Radei Supreme Oleksandr Korniienko și grănicerilor din Lviv, care, la 1 decembrie 2023, i-au refuzat trecerea frontierei. Deputatul a cerut să i se returneze peste un milion de grivne pentru biletele de avion pe care le cumpărase din banii săi.
Poroșenko a declarat că avea o delegație semnată de președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk și că interdicția de a pleca era o piedică în activitatea sa diplomatică. Ulterior, presa de la Kiev a raportat că ieșirea a fost anulată printr-o scrisoare a SBU. Agenția a raportat că delegația a fost oprită din cauza planurilor lui Poroșenko de a se întâlni cu Viktor Orban. Această întâlnire ar fi putut fi folosită de Rusia.
Amintim că lui Petro Poroșenko, în vârstă de 58 de ani, care are rangul de maior, i s-a refuzat și ieșirea din țară în mai 2022. Atunci, el intenționa să participe la o sesiune a Adunării Parlamentare a NATO.
Urmăriți-ne pe Telegram