Portrete de război: Operatorul de drone Artem, care distinge direcția obuzelor de artilerie după sunet

„În două zile, cu ajutorul dronelor, am avariat și ars trei BMP-uri rusești și o remorcă pe șenile…”
– Am 21 de ani, sunt din Volyn. Din copilărie, am visat să fiu militar de profesie, am semnat un contract. Tatăl meu a luptat cu rușii în brigada 128 din 2014, așa că am cerut și eu să vin aici. A fost o problemă cu actele la Comisariatul Militar – eram înregistrat într-un sat și locuiam în altul, din această cauză nu mă luau în armată. Totuși, am insistat.
De la bun început, am devenit interesat de recunoașterea aeriană și în câteva săptămâni am învățat să lucrez cu dronele. La început am avut o dronă simplă, apoi voluntarii mi-au adus un performantă, „de distanță lungă”. Deși este civilă, este foarte utilă. Fără drone, putem auzi echipamentele inamice doar prin sunet când se apropie de 1,5 kilometri distanță, iar cu drone îl detectăm la o distanță de până la 10 kilometri, dăm coordonatele artileriștilor și îl acoperim cu foc. Există o tabletă cu programe speciale, prin care este mai bine să determi coordonatele și să le transferi mai rapid. S-a întâmplat că am reglat imediat focul artileriei noastre încă din aer.
Inamicul înțelege cât de importantă este recunoașterea aeriană, așa că încearcă să calculeze și să distrugă drone și operatorul. O dată, cinci rachete de la „Grad” au zburat la 70 de metri, din fericire fără consecințe. Am învățat deja să disting direcția lansării obuzelor de artilerie după sunet. Când se îndreaptă în direcția mea și nu într-un unghi, proiectilul zboară emițînd un sunet special. Atunci știu – mai sunt câteva secunde în timpul cărora mă pot ascunde în adăpost.
Folosim drone nu numai pentru recunoașterea aeriană, ci și pentru distrugerea inamicilor. Atașăm muniție de diferite calibre și putere de impact (de exemplu, VOG-uri, grenade RPG, proiectile mici cumulate, la care atașăm tije de casă pentru stabilizare în aer) și le aruncăm direct pe echipamente sau în locurile în care este concentrată infanteria.
Pentru a lovi, trebuie să zboare suficient de jos – 100-150 de metri, apoi drona poate fi doborâtă cu arme mici. Pentru a evita acest lucru, coordonăm lucrul cu mortierele noastre. În timp ce inamicul se ascunde de mortiere, putem zbura până la o înălțime de chiar și 50 de metri și putem arunca cu precizie un proiectil. Sau lucrăm împreună cu un alt operator de drone. Un partener se apropie de drona lui și inamicii sar să o doboare, iar eu zbor brusc din lateral și arunc muniție direct asupra lor. Așa i-am dezvățat pe ruși să tragă în drone, ei preferă să stea sub acoperiș și să nu iasă afară. Între timp, le putem distruge în mod liber echipamentul.
A fost un caz când, în acest fel, noi și operatorii din unitățile învecinate am avariat și ars trei BMP-uri rusești și un MTLB (remorcă pe șenile) în două zile. Și asta se află la o distanță de peste 5 kilometri.