Premierul Ucrainei: ”Din banii confiscați de la băncile rusești vor fi finanțate lucrările de renovare a țării”
”Pe contul special sunt deja 17 miliarde de grivne, confiscate de la băncile Federației Ruse. Banii vor fi direcționați pentru desfășurarea lucrărilor de restaurare a Ucrainei”, potrivit Ukrinform cu referire la premierul Șmîgali.
Ucraina intenționează să înceapă în viitorul apropiat restaurarea obiectelor distruse în urma agresiunii militare pe scară largă a Rusiei. În acsete scopuri există deja 17 miliarde de grivne confiscate de la băncile rusești, a anunțat prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîgali, în cadrul ședinței guvernuuli din 3 ianuarie. Potrivit premierului, împreună cu Banca Mondială vor fi verificate necesitățile Ucrainei privind restaurarea rapidă a țării.
”Vă reamintesc, suma pierderilor a fost înregistrată în luna iunie. La acel moment – 350 de miliarde de dolari. Luând în considerare cele mai recente atacuri asupra infrastructurii noastre, suma pierderilor depășește cifra de 700 de miliarde de dolari”, a spus Șmîgali.
Prim-minsitrul a reamintit că în bugetul de stat pentru anul curent au fost alocate 35,5 miliarde de grivne pentru Fondul de eliminare a consecințelor agresiunii armate: construcția și repararea clădirilor publice, a infrastructurii critice și locuințelor pentru persoanele strămutate intern.
”În viitorul apropiat intenționăm să începem lucrările de renovare a țării folosind banii din fondurile confiscate de la băncile rusești – există deja 17 miliarde de grivne în acest scop. Prima prioritate – refacerea locuințelor distruse ale cetățenilor”, a subliniat premierul.
Potrivit acestuia, atragerea investițiilor străine în economia ucraineană va face parte din programul marii reconstrucții. Prin urmare, în acest an Ucraina trebuie să finalizeze negocierile privind asigurarea de risc militar pentru investitorii străini. ”Printre prioritățile din interiorul țării – crearea celor mai favorabile condiții pentru investitori, în special, reducerea perioadei de elaborare și implimentare a proiectelor parteneriatului public-privat, precum și reducerea la minimum a cerințelor pentru proiectele de investiții cu investiții semnificative și simplificarea suplimentară a condițiilor de autorizare și licență”, a spus Șmîgali.
Urmăriți-ne pe Telegram