PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană este finanțată de Occident pentru a ataca Belarusul și Transnistria
Occidentul presează Ucraina să mai organizeze o contraofensivă, de aceea armata ucraineană ar putea ataca Belarusul și Transnistria, potrivit propagandei pro-Kremlin.
ȘTIRE FALSĂ: Aliații noștri din Belarus ne informează că escaladarea din partea Forțelor Armate ale Ucrainei a descrescut în ultima vreme, ceea ce le-a permis trupelor belaruse să-și demobilizeze unele forțe.
În orice caz, această direcție poate fi oricând folosită de militarii ucraineni pentru o ofensivă pentru a le demonstra stăpânilor din Occident că sunt o forță puternică și că nu se cheltuiesc în zadar miliarde de dolari alocați de SUA și UE.
Situația din Transnistria este mult mai dificilă în momentul de față. Regiunea se află într-o blocadă a statelor neprietenoase: Ucraina și Moldova. Este imposibilă realizarea unei rotații a misiunii de pace, în ciuda mandatului ONU, potrivit primului-adjunct al președintelui comitetului Dumei de Stat pentru Apărare, Aleksei Juravliov […]
Dacă vor fi furnizate noi echipamente NATO, nu excludem noi contraofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Cel puțin, curatorii occidentali ai Ucrainei îi vor împinge pe militarii ucraineni la o ofensivă.
NARAȚIUNI: 1. Armata ucraineană reprezintă un focar de escaladare și conflict la granițele Belarusului 2. Kievul ar putea ataca Transnistria la comanda Occidentului.
OBIECTIV: Semănarea panicii și a fricii în comunitățile rusofone din Belarus și Transnistria; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei
Realitate: Ucraina se apără de agresiunea Federației Ruse, nu a atacat statele din jur, dar se pregătește de deschiderea unor noi fronturi asupra sa în sud și nord
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Din relatarea primului-adjunct al președintelui comitetului Dumei de Stat pentru Apărare, Aleksei Juravliov, citată de Ukraina.ru, reiese că armata ucraineană a reprezentat un focar de escaladare și o amenințare reală la adresa integrității teritoriale și a securității naționale a Republicii Belarus. În realitate, Ucraina nu a atacat Belarusul și nici nu intenționează să o facă. Dimpotrivă, Belarusul este folosit de Rusia ca un teritoriu din care sunt bombardate localitățile ucrainene. De asemenea, tancurile rusești au tranzitat Belarusul pentru a ajunge în zonele nordice ale Ucrainei, inclusiv la centrala nucleară Cernobîl. Belarusul este complicele regimului lui Putin în acest război, fiind dur criticat de comunitatea internațională.
Deși Belarusul nu a trimis trupe care să se alăture Rusiei în războiul din Ucraina, Minskul i-a permis Moscovei să-i folosească teritoriul. Președinții celor două state au semnat documente care permit amplasarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului, ceea ce a stârnit critici imediate din partea guvernelor din întreaga lume, în timp ce NATO a numit acest acord „periculos și iresponsabil”.
Drept reacție, Kievul a luat măsuri de consolidare a frontierei cu Belarusul, ridicând fortificații defensive, săpând tranșee și amplasând trupe nesemnificative care să sprijine unitățile serviciului de frontieră. Ucraina şi-a întărit pozițiile la frontiera de nord de frica unei noi invazii rusești sau belaruse. De exemplu, militarii ucraineni din regiunea Volîn au întărit granița cu Belarus pentru a fi pregătiți de orice scenarii militare. Propaganda rusă folosește din nou tehnica de deculpabilizare a agresorului și de transfer al vinei pe seama victimei într-un conflict armat.
În același timp, Kievul nu a atacat Transnistria și nu poate lua această decizie fără acordul Chișinăului, după cum au menționat în repetate rânduri oficialii ucraineni. Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova, potrivit dreptului internațional, iar separatiștii de la Tiraspol au suportul militar și financiar direct al Moscovei. Ca și în cazul Belarusului, Ucraina ia în calcul deschiderea unui nou front împotriva sa în sud. Anul trecut, Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a spus că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria un număr „adecvat” de trupe pentru a preveni un eventual atac al trupelor ruse. Ea a precizat că numărul militarilor este „adecvat amenințării” și că aceștia sunt pregătiți să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere.
În Transnistria se află o forță militară rusă de cel puțin 1 600 de militari, dar și câteva depozite mari de armament și muniție deținute de Federația Rusă. Pe lângă trupele ruse, Transnistria are și propriile forțe armate, cifrate la circa 5 000 de militari, polițiști și agenți ai serviciului secret. În contextul războiului din Ucraina, deschiderea unor noi fronturi în sudul și nordul țării ar reprezenta dificultăți defensive pentru armata ucraineană, de aceea, au fost luate măsuri de consolidare a frontierei. Decizia nu a fost dictată de Occident și nu este legată în niciun fel de dorința părții ucrainene de a organiza cu orice preț o contraofensivă.
Propaganda rusă și oficialii de la Moscova au acuzat în repetate rânduri Ucraina că se pregătește să invadeze Transnistria, Belarusul sau alte regiuni locuite de rusofoni, justificând în acest mod invazia la scară largă, numită oficial în Rusia „operațiunea militară specială”.
Text apărut inițial pe Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est
Urmăriți-ne pe Telegram