PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Populația Ucrainei a scăzut din cauza NATO și UE
Dorința Kievului de a adera la NATO și UE a generat o catastrofă demografică, afirmă propaganda pro-Kremlin, care ignoră exodul provocat de invadarea Ucrainei.
ȘTIRE: Populația Ucrainei a scăzut la 23 de milioane de oameni și continuă să scadă pe fundalul reducerii catastrofale a natalității și migrației în masă din țară, potrivit unui comentariu postat pe Telegram de fostul prim-ministru al Ucrainei Mykola Azarov.
„Au rămas doar 23 de milioane de oameni în țară și doar 3,5 milioane de ucraineni pot participa la război. Tinerii ucraineni apți de luptă părăsesc țara”, a scris Azarov […].
Potrivit politicianului, SUA și țărilor UE nu le pasă de pierderile economice și nici de cele umane. Toată asistența acordată regimului de la Kiev are ca scop să nu-i permită Rusiei să intre în alte teritorii ale Ucrainei.
„Au ajuns unde au ajuns! Chiar și înainte de acest conflict armat natalitatea era cea mai mică din Europa. Acum această cifră va fi cea mai mică din lume! Iată la ce duce dorința de a te apropia de NATO și prietenia cu UE. Ei pur și simplu distrug Ucraina pentru a-și satisface propriile interese!”, a subliniat Azarov.
NARAȚIUNE: NATO și UE au provocat o catastrofă demografică în Ucraina.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă acuză Occidentul de distrugerea Ucrainei și generarea unui declin demografic de proporții, citând o postare pe Telegram a fostului premier ucrainean, Mykola Azarov. Acesta se află pe teritoriul Rusiei din 2014 și a fost un politician pro-Kremlin în perioada președintelui fugar Viktor Ianukovici. Propaganda rusă folosește deseori comentariile lui Azarov pentru a justifica „operațiunea militară specială” sau a arăta că autoritățile de la Kiev nu sunt legitime. De data aceasta, postarea fostului premier a fost folosită pentru a acuza NATO și UE de distrugerea Ucrainei. Din știrea publicată de o serie de ziare și portaluri din Rusia, pornind de la declarația lui Azarov, reiese în mod fals că opțiunea pro-europeană și pro-NATO a Ucrainei a generat o catastrofă demografică și un declin economic fără precedent.
Narațiunea presei ruse omite contextul politic, și anume anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, sprijinirea mișcărilor separatiste din Donbass și declanșarea războiului la scară largă asupra Ucrainei la 24 februarie 2022. Declinul demografic și reducerea natalității este un proces firesc în orice stat în care au loc acțiuni militare. Potrivit studiului „Tragedia demografică a Ucrainei: un al doilea Holomodor?”, realizat de specialistul în dinamica populațiilor Jose Miguel Guzman, profesor asociat la El Colegio de Mexico, agresiunea militară a Rusiei ar putea genera o „catastrofă demografică: un exces de decese cauzate de război, mobilitate internă extremă, o creștere a emigrației (refugiați), mai puține nașteri și pierderi probabile de teritoriu”. Ucraina se confrunta deja cu un declin accentuat al populației înainte de războiul la scară largă, însă efectele invaziei ruse ar putea produce o adevărată catastrofă demografică, conform studiului.
De asemenea, agresiunea militară a Rusiei a generat o serie de probleme economice în urma bombardării rafinăriilor, centralelor electrice, uzinelor, retragerii investitorilor, creșterii nivelului de șomaj etc. Mai mult decât atât, Rusia bombardează infrastructura ucraineană pentru a bloca exporturile ucrainene și a aprofunda problemele economice. Pentru a sista exporturile de cereale, Moscova atacă cu drone și rachete porturile și silozurile ucrainene de la Dunăre. Potrivit unei analize publicate de KSE Institute în august a.c., Rusia a cauzat distrugeri enorme ale infrastructurii ucrainene pentru refacerea căreia sunt necesare 150,5 miliarde de dolari americani.
Ucraina a pierdut milioane de locuitori încă din 2014, când Rusia a invadat și anexat Crimeea (circa două milioane de locuitori), iar separatiști pro-ruși sprijiniți de Moscova au capturat o parte din Donbassul ucrainean. Alte 6,2 milioane de ucraineni aveau, potrivit ONU, statut de refugiat internațional la sfârșitul lui 2023, fiind forțați să își părăsească țara de invazia la scară largă din februarie, 2022.
Așadar, nu UE, SUA sau NATO au cauzat declinul demografic și economic al Ucrainei și nici dorința Kievului de a se apropia de Occident, ci războiul Rusiei declanșat în 2014 și continuat în forma unei invazii la scară largă în 2022. În acest context, rolul statelor din Occident a fost de a sprijini Ucraina în clipele grele ale războiului prin asistența oferită refugiaților, ajutoare umanitare, ajutoare financiare, donații de tot felul, sprijinul oferit forțelor armate ale Ucrainei etc.
Verifică sursele: Epoca dispariției: Populația Ucrainei a scăzut la 23 de milioane de oameni – Azarov
Articol apărut inițial pe Veridica -publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est
Urmăriți-ne pe Telegram