PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia are nevoie de o zonă-tampon pentru a se apăra de Ucraina
Rusia va crea o zonă-tampon pe teritoriul Ucrainei pentru a-și proteja civilii de bombardamentele Kievului, potrivit presei pro-Kremlin care dezvoltă o idee a liderului rus Vladimir Putin. Potrivit propagandei de la Moscova, Rusia va fi nevoită să creeze o zonă-tampon pe teritoriul Ucrainei pentru a-și spori securitatea. În realitate, avem de a face cu o justificare a continuării războiului de cotropire a Ucrainei.
ȘTIRI: […] Zona-tampon pe teritoriul Ucrainei va permite apărarea regiunilor din apropierea frontierelor rusești de atacurile diversioniștilor și de bombardamente, afirmă expertul militar, comandantul în rezervă, Vasili Dandîkin, explicând inițiativa președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit specialistului, este vorba de raioanele care vor spori securitatea Rusiei și care trebuie să fie situate de-a lungul frontierei dintre cele două țări.
„Este vorba de regiunile Cernigov și Sumî, care se învecinează cu teritoriile noastre: Belgorod, Kursk și Breansk. Frontiera este mare, de sute de kilometri, și foarte diferită – silvostepă, păduri și mlaștini” […] (Lenta.ru).
[…] Printre primii a comentat declarația lui Putin șeful DNR, Denis Pușilin. El a menționat absolut corect că zona-tampon trebuie să aibă o adâncime atât de mare încât Ucraina să nu poată bombarda Donbasul cu armele pe care le are. Foarte corect! La ce ne trebuie o zonă-tampon dacă în cartierele rezidențiale vor continua să ajungă obuze […] (Ukraina.ru).
[…] În momentul de față acest scop nu poate fi atins pe calea negocierilor din cauza regimului de la Kiev, care nu este adecvat, ceea ce înseamnă că zona-tampon trebuie creată pe calea acțiunilor militare pe teritoriile ucrainene, inclusiv în regiunile abandonate de armata rusă în primele luni ale operațiunii speciale […] (Pravda).
NARAȚIUNE: Rusia are nevoie de o zonă-tampon pentru a-și proteja populația de atacurile ucrainene.
Realitate: Crearea unei zone sanitare de către Rusia este o justificare a continuării războiului de cotropire a Ucrainei
CONTEXT: Ideea unei zone-tampon a fost lansată de liderul rus, Vladimir Putin, care a declarat recent că „nu sunt pregătit să vorbesc acum despre ce, cum și când ar trebui să anexăm. Dar nu exclud ca, ținând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim forțați la un moment dat – când considerăm că este potrivit – să creăm o zonă-tampon în teritoriile actuale subordonate regimului de la Kiev”.
Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a lăudat inițiativa lui Vladimir Putin, afirmând că Donbasul este atacat de trupele ucrainene, iar acestea trebuie alungate spre vestul țării.
Comentariile pro-Kremlin spun că zona tampon ar trebui să pornească de la granițele Rusiei așa cum sunt definite de aceasta – adică inclusiv cu regiunile ucrainene Herson, Donețk, Luhansk și Zaporojie, aflate parțial sub ocupație rusească și anexate ilegal de Moscova. Zona-tampon ar urma să se întinda pe o distanță suficient de mare astfel încât Ucraina să nu mai poată lovi acele regiuni, ceea ce înseamnă, practic, că din actualul teritoriu al Ucrainei ar mai rămâne o fracțiune.
Narațiunea cu zona-tampon se înscrie în linia celor lansate de Rusia pentru a se victimiza și a justifica invadarea Ucrainei (pentru a preîntâmpina o agresiune NATO sau triumuful fascismului, pentru a proteja rușii de atacuri ucrainene etc.) și e lansată în contextul în care Ucraina întâmpină dificultăți pe front, iar Vladimir Putin și-a consolidat puterea în urma așa-ziselor alegeri din Rusia.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: „Zona-tampon” reprezintă, de fapt, o justificare pentru continuarea acaparării de teritorii ucrainene de către Rusia. Pravda recunoaște că „zona-tampon trebuie creată pe calea acțiunilor militare pe teritoriile ucrainene”, adică Rusia va extinde războiul pentru a îndepărta zona frontului de regiunile pe care le consideră ale sale.
În această narațiune falsă ofensiva la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei este pusă între paranteze, de parcă nici nu ar fi avut loc vreodată. Presa rusă descrie armata ucraineană ca un grup de extremiști care atacă civili, ignorând faptul că armata rusă este cea care se află în Ucraina și care a lansat un val de bombardamte asupra Ucrainei, bombardamente care continuă și în prezent și le depășesc semnificativ în ceea ce privește intensitatea, pagubele produse și impactul asupra civililor, pe cele cu care Ucraina răspunde. De altfel, atacurile ucrainene asupra unor obiective ale infrastructurii rusești din regiunile de frontieră (Belgorod, Kursk) au ca scop să reducă potențialul ofensiv al Kremlinului. Potrivit dreptului internațional, în special Cartei ONU, Ucraina are dreptul inerent la autoapărare sau „legitimă apărare”. Fiind agresată de Rusia, Ucraina își folosește acest drept începând cu 24 februarie 2022. „În conformitate cu dreptul internaţional, Ucraina are dreptul de a lovi ţinte militare ruseşti din afara Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg în februarie.
Comunitatea internațională a criticat în repetate rânduri Rusia pentru războiul din Ucraina. Moscova a fost atacată vehement la ONU pentru invazia neprovocată a Ucrainei, aceasta refuzând să accepte propunerile de retragerile a trupelor sale.
De asemenea, Curtea Internațională de la Haga a emis anul trecut un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. În document se arată că președintele rus nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis acte criminale sau a permis săvârșirea acestor acte.
REACȚII OFICIALE: Autoritățile de la Kiev au catalogat declarațiile lui Vladimir Putin ca un indiciu clar că Moscova are de gând să escaladeze războiul. „Aceasta este o dovadă directă că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Reprezentantul echipei lui Volodimir Zelenski a adăugat că Moscova nu este deloc pregătită „să trăiască în relații sociale și politice moderne”.
Verifică sursele: Zona-tampon: dimensiunile sale, potrivit lui Putin și Medvedev
Articol apărut inițial pe Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est
Urmăriți-ne pe Telegram