„Războiul în 24 de clipe” – expoziție de fotografii la Muzeul de Artă din Cernăuți, realizate de doi corespondenți de război din România
La 11 luni de când a început războiul din Ucraina, Muzeul de Artă din Cernăuți prezintă expoziția „Războiul în 24 de clipe”, cu fotografiile realizate de doi corespondenți de război din România.
Cele 24 de fotografii ale jurnaliștilor Cristian Lupașu (Agerpres) și Ilie Pintea (Radio România Actualități) prezintă câteva frânturi din ceea ce au documentat pe teren în cele șase incursiuni pe care le-au făcut anul trecut în Ucraina, unde au stat, în total, mai bine de trei luni. Fie că arată urmările atacurilor armatei ruse ori scene de viață pe timp de război, fotografiile celor doi jurnaliști rezumă, în 24 de cadre, realitatea dură a acestei perioade, așa cum au văzut-o ei și așa cum au prezentat-o publicului din România. În spatele acestor fotografii stau sute de ore de documentare și peste 5000 de kilometri parcurși de-a lungul și de-a latul Ucrainei, la Lviv, Kiev, Jitomir, Cernobîl, Borodianka, Harkov sau Cernihiv.
Expoziția va fi vernisată marți, 24 ianuarie, de la ora 15, și va rămâne pe simeze până pe 24 februarie, ziua când se împlinește un an de la invazia Federației Ruse în Ucraina.
Cristian Lupașcu este corespondentul Agenției Naționale de Presă AGERPRES pentru județul Botoșani și corespondent de război al acestei instituții în Afganistan și Ucraina. A expus la Botoșani și Iași, unde a prezentat o parte dintre fotografiile realizate în teatrele de operații.
Ilie Pintea este corespondentul postului public Radio România Actualități, cel mai ascultat radio din România, pentru județul Hunedoara și corespondent de război al acestei instituții în Afganistan și Ucraina. Fotografiile sale de război, grupate într-o expoziție dedicată sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, ucis în Afganistan, au fost expuse la Los Angeles, Bruxelles și București.
Urmăriți-ne pe Telegram