Regiunea Cernăuți: Ce pedeapsă riscă cei care transportă ilegal persoane peste frontieră
În regiunea Cernăuți au fost pronunțate nouă sentințe judecătorești pentru transportul ilegal a persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani peste frontieră. Niciunul dintre inculpați nu a ajuns la închisoare, au primit termene de încercare și au plătit amenzi.
Despre aceasta se menționează în verdictele din registrele instanțelor în perioada 24 februarie – 21 iulie 2022, potrivit audiovizualului public din Cernăuți.
Conform legislației în vigoare, cea mai severă pedeapsă pentru transportarea ilegală de persoane peste frontieră – privarea de libertate de la 3 până la 5 ani de închisoare. De asemenea, acuzatul poate primi o pedeapsă sub forma unui termen de încercare, ceea ce înseamnă că condamnatul este supus unui control, în cazul în care această persoană comite o infracțiune în perioada de încercare, oamenii legii îi vor schimba pedeapsa cu una reală.
- Într-unul dintre cazuri, un bărbat și o femeie intenționau să transporte un bărbat de vârsta recrutării peste frontiera cu România pentru suma de 4,5 mii de dolari. În instanță, acuzații și-au recunoscut pe deplin vinovăția și au fost de acord să doneze Forțelor Armate ale Ucrainei peste 124.000 de grivne. Prin urmare, în loc de 5 ani de închisoare, acuzații au primit 2 ani și jumătatae cu termen de încercare, fără posibilitatea de a călători în străinătate.
- Într-un alt caz, un bărbat, conspirând cu alte persoane, a găsit trei doritori de a trece frontiera cu România. Acuzatul le-a cerut acestora câte 2,5 mii de dolari. În apropiere de Seleatin, aceștea intenționau să treacă cu mașina frontiera cu România. Din cauza faptului că acuzatul și-a recunoscut vinovăția și nu a avut condamnări anterioare, a fost amendat cu peste 100 mii de grivne.
- Un cetățean al României a căzut de acord să trimită ilegal peste frontieră doi cetățeni ucraineni pentru 5 mii de dolari. Acuzatul a obținut pentru aceștea 2 pașapoarte românești false. Din cauza faptului că cetăţeanul român şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să direcţioneze banii din cauţiune către Forţele Armate ale Ucrainei, instanţa de judecată i-a aplicat acuzatului o amendă de 100.000 de grivne.
- O locuitoare a raionului Storojineț a acceptat să ajute 4 conscriși să treacă frontiera cu România pentru 3 mii de dolari de persoană. Bărbații au ajuns la Crasna, iar de acolo urmau să treacă noaptea frontiera. Din cauza recunoașterii vinovăției, a cooperării cu anchetatorul și a faptului că avea 3 copii minori, instanța a obligat acuzatul să plătească o amendă de 68 de mii de grivne.
- Șefa departamentului de protecție socială a comunei Seleatin, împreună cu un coleg de servciu și un complice, au organizat transportarea ilegală a trei bărbați de vârsta recrutrării peste frontieră, primind pentru acest serviciu 2,5 mii de dolari. Șefei secției de protecție socială i s-a aplicat o amendă de peste 100.000 de grivne fără interzicerea de ocupare în continuare a funcției, iar complicele a fost condamnat cu termen de încercare de 2 ani.
- O femeie care a încercat să-și transporte soțul în Moldova într-un baby-box din mașină a primit o amendă de peste 5 mii de grivne.
- Un locuitor din comuna unită Noua Suliță intenționa să transporte 4 bărbați peste frontieră, cerându-le câte 3.000 de dolari de persoană. Acuzatul a împărțit acești bani cu complicele său, a cărui identitate nu a putut fi stabilită, pentru a-i ajuta pe cei patru bărbați să treacă pe jos frontiera în apropiere de Crasna. Organizatorului acuzat i s-a aplicat o pedeapsă de 2 ani cu termen de încercare.
- Un locuitor din comuna Hliboca a condus trei bărbați în afara punctului de control din apropierea localității Sinăuții de Jos pentru 3,5 mii de euro. Bărbatul a fost pus sub supraveghere pentru o perioadă de 2 ani.
- O persoană a elaborat documente false de angajare la muncă pentru un bărbat de vârsta recrutării pentru a putea trece frontiera în calitate de angajat al unei companii de transport internațional deținută de tatăl acestuia. Acuzatul și-a recunoscut vinovăția și a transferat aproape 200.000 de grivne pentru necesitățile Forțelor Armate ale Ucrainei. Instanța a decis ca inculpatul să plătească o amendă de 100.000 de grivne.
Vom reaminti, în timpul Legii marțiale fugurează restricții pe teritoriul Ucrainei pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Legea marțială a fost introdusă pe teritoriul Ucrainei, începând cu 24 februarie, după ce președintele rus Putin a anunțat o „operațiune specială” în Ucraina și a invadat teritoriul ucrainean.
Urmăriți-ne pe Telegram