Regiunea Cernăuți: Centrul de tratare a bolilor oncologice va primi un accelerator liniar
Centrul Oncologic din regiunea Cernăuți, parte din cele 15 instituții de profil din Ucraina, urmează să primească un accelerator liniar pentru tratamentul pacienților de oncologie prin terapie cu radiații, informează audiovizualul public Suspilne.
Potrivit directorului general al centrului, Igor Malîșevski, aceasta este în prezent cea mai modernă metodă de tratare a bolilor oncologice. Ministerul Sănătății, prin intermediul Întreprinderii de Stat “Achiziții Medicale din Ucraina”, a organizat o licitație pentru achiziționarea echipamentului. Potrivit directoruuli instituției Igor Malîșevski, acceleratorul este așteptat să fie livrat către sfârșitul acestui an. Spațiul în care urmează să fie instalat este pregătit în proporție de 90%. De asemenea, centrul are planuri de a obține un al doilea accelerator liniar de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) – discuțiile în acest sens sunt în curs.
Igor Malîșevski,directorul centrului de oncologie din regiune: ”În instituția noastră a fost deja construit un “buncăr” – un spațiu special destinat instalării acestor acceleratori liniari. Acesta are anumite caracteristici, precum pereți cu grosimi între 1,2 și 1,6 metri, și se va adăuga o protecție suplimentară pentru acest echipament. Construcția a început în anul 2021, iar centrul a suportat cheltuielile pentru Planul de Construcție și Dezvoltare. Costurile construcției sunt evaluate în prezent la peste 20 de milioane de grivne”.
Centrul Oncologic din Bucovina colaborează și cu Comitetul Internațional pentru Energie Atomică, care va livra încă un accelerator linear suplimentar. Igor Malîșevski: ”Avem deja o clădire pregătită, specialiștii noștri frecventează cursuri pentru a obține certificate internaționale pentru a lucra cu astfel de echipamente moderne. Pacienții tratați cu acest echipament primesc doar doza necesară de radiații ionizante corespunzătoare afecțiunii lor oncologice specifice, fiind necesară pregătirea specială pe computerul tomograf. Fizicienii medicali calculează adâncimea și lățimea tumorii. Amplasamentul este luat în considerare. Se creează corsete și măști polimerice special. Ulterior, pacienții primesc o doză de radiații ionizante în ședințe, cu cel mai mic risc pentru pacient. ”Țesuturile sănătoase sunt protejate, precum și personalul medical, cu cel mai mic risc pentru medici și personalul medical care efectuează tratamentul”, a specificat Igor Malîșevski.
Urmăriți-ne pe Telegram