Reuters – Rusia mărește cheltuielile pentru transportul grâului și creează ”o flotă din umbră” cu vagoane de cereale
După atacurile asupra porturilor ucrainene, Rusia se confruntă cu dificultăți privind transportul de cereale. Lipsa de nave în Federația Rusă și reducerea activității comercianților occidentali de cereale cresc costurile transportului grâului rusesc și îi obligă să folosească o flotă din umbră cu vagoane vechi, care de multe ori aparțin proprietarilor de nave din Turcia sau China, potrivit Reuters, citată de cenzor.net.
Se menționează că Rusia intenționează să exporte cantități record de cereale, deși nu dispune de numărul necesar de nave. “Situația ridică îndoieli cu privire la capacitatea Rusiei de a menține un ritm record la exportul de cereale și dacă această problemă nu va fi rezolvată, este posibilă creșterea prețurilor mondiale la grâu”, potrivit sursei citate. Nemulțumirea Rusiei față de acordul privind cerealele, din care s-a retras, se referea la dificultățile cu care se confruntau exportatorii ruși de cereale în relațiile lor cu partenerii occidentali – proprietarii de nave, asigurătorii și băncile. Aceștia adesea refuzau să colaboreze cu Rusia, ceea ce Kremlinul a numit “sancțiuni camuflate”, cu toate că restricțiile nu se aplicau asupra exportului de cereale. Potrivit surselor agenției, cel puțin trei mari proprietari de nave au renunțat la orice contact cu Rusia încă din februarie 2022. Adesea, terminalele și porturile rusești nu pot trece verificările pentru a se asigura că nu au legături cu persoane aflate sub sancțiuni.
Alimentarea navelor cu combustibil în Rusia poate constitui o încălcare a sancțiunilor occidentale, adaugă o altă sursă. Anul trecut, Rusia a exportat o cantitate record de grâu pe navele închiriate de la comercianți și proprietarii internaționali de nave. Începând cu 1 iulie, marii comercianți Louis Dreyfus, Viterra și Cargill au încetat să mai colaboreze cu Rusia (cu toate că acesta din urmă afirmă că va continua să colaboreze cu Federația Rusă).
Astfel, Rusia a început să închirieze nave de la proprietari mai mici, care nu au legături cu acești comercianți. Platforma Shipfix a raportat o creștere cu 40% (până la 257) a cererilor rusești pentru astfel de nave în luna iulie. După eșecul acordului privind cerealele, Rusia a început să atace porturile ucrainene.
Potrivit a trei surse Reuters, mai mult de 70% din exportul rusesc de cereale trece prin porturile Mării Negre. Proprietarii de nave care încă acceptă să colaboreze cu porturile rusești din Marea Neagră au crescut, de asemenea, semnificativ tarifele pentru servicii. Potrivit unei surse Reuters, pentru transportul mărfurilor rusești li se solicită cu 10 000 de dolari pe zi mai mult decât pentru aceleași mărfuri din porturile Bulgariei și României.
Ministerul Agriculturii din Rusia a declarat pentru Reuters că prognozează o scădere a exportului cu 8% în acest an față de anul precedent. Motivele nu au fost precizate de către minister. În prezent, Rusia are 31 de nave pentru transportul cerealelor. Majoritatea dintre acestea sunt vechi și mici, astfel că în viitorul apropiat Rusia va închiria nave străine de la cei care sunt de acord să colaboreze cu ea.
Urmăriți-ne pe Telegram