Românii din Ucraina, nemulțumiți de legea minorităților naționale
Comunitatea românească spune că noul act normativ care reglementează drepturile minorităților din Ucraina îi limitează drepturile, în special în ce privește învățământul în limba maternă, redus acum la doar câteva ore pe săptămână, potrivit unui reportaj realizat de TVR.
Vasile Răuț, preşedintele societăţii Golgota a românilor din Ucraina: “Sunt foarte dezamăgit. (…) Vom avea tot mai puțină limbă română în școli, ceea ce este inadmisibil într-un stat democratic.”
Aurica Bojescu, secretar Uniunea inter-regională “Comunitatea românească din Ucraina”:”Următoarea generaţie nu va cunoaşte limba şi nici nu va şti să scrie, să citească, iar copiii copiilor lor deja nu vor folosi nici măcar limba în familie.”
Maria Andrieș, preşedinta Asociaţiei ”Doamnele Române” Cernăuţi: “N-am cerut atât de mult, era schimb de articolul 7 din legea educației, care ne-ar permite să fie educația în școli cum a fost și mai înainte, în limba maternă.”
Ministerul Afacerilor Externe a trimis la Kiev o scrisoare cu obiecţii. Legea nu ia în calcul preocupările României privind dreptul la educaţie şi nu există nici o prevedere privind utilizarea limbii materne în justiție. Ministerul a insistat să fie consultată Comisia de la Veneția și a invocat promisiunea preşedintelui Ucrainei că românii vor beneficia de acelaşi tratament de care au parte în România persoanele din comunitatea ucraineană.
Experții sunt de părere că forma actuală a legii aduce un deserviciu imaginii Ucrainei.
Cristian Diaconescu: “Vorbim de comunităţi etnice din state prietene, care în acest moment sprijină efortul militar al Ucrainei. (…) Înţeleg că legea mai are un termen de 6 luni până va intra în vigoare, timp suficient să se regleze aceste temeri.”
Parlamentul Ucrainei a adoptat pe 13 decembrie noua lege a minorităților naționale, care se vrea un pas important pentru statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.
Urmăriți-ne pe Telegram