Rusia și Ucraina aleg un război prelungit în locul unei „păci proaste” – Serviciile de informații ale SUA

Dezvoltarea situației pe câmpul de luptă permite Rusiei să manifeste „răbdare strategică”, în timp ce Ucraina încearcă să obțină garanții de securitate din partea Occidentului, conștientizând riscurile unui conflict prelungit, afirmă serviciile de informații americane.
Ucraina și Rusia arată o anumită disponibilitate pentru o încetare parțială a focului, însă ambele părți consideră că riscurile unui război de lungă durată sunt mai mici decât cele ale unei păci nefavorabile. Aceste concluzii sunt prezentate în cea mai recentă evaluare a situației militare realizată de Serviciile Naționale de Informații ale SUA, document la care a avut acces agenția Bloomberg, conform Focus.ua.
Administrația președintelui SUA, Donald Trump, încearcă să obțină un acord pentru încetarea totală a focului până pe 20 aprilie, însă oficialii ucraineni și europeni consideră acest plan prea ambițios, având în vedere intenția președintelui rus, Vladimir Putin, de a prelungi negocierile.
Potrivit informațiilor transmise de Casa Albă, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind încetarea focului pentru protejarea navigației civile în Marea Neagră, precum și asupra unor măsuri de interzicere a atacurilor asupra infrastructurii energetice.
„Răbdare strategică” pentru Rusia, presiuni asupra Ucrainei
Evaluările serviciilor de informații americane sugerează că avantajele tactice recente ale Rusiei îi permit lui Putin să aibă o abordare mai răbdătoare în conflict. Pentru Ucraina, orice concesie teritorială sau acceptarea neutralității fără garanții ferme din partea Occidentului ar putea provoca o reacție negativă internă și o instabilitate politică majoră.
Cu toate acestea, atât Putin, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski înțeleg riscurile unei conflagrații de lungă durată. Economia rusă este supusă unor presiuni tot mai mari, iar Kremlinul riscă o escaladare nedorită cu Occidentul. De cealaltă parte, Kievul este tot mai îngrijorat de incertitudinea privind sprijinul militar al SUA și al Uniunii Europene.
În plus, analiza americană arată că Forțele Armate ale Federației Ruse păstrează inițiativa pe front, iar un război de uzură avantajează Moscova, care speră să epuizeze treptat Ucraina, indiferent de măsurile pe care Washingtonul sau aliații europeni le-ar putea lua pentru a forța Rusia să suporte costuri mai mari.
Riscul escaladării nucleare
Serviciile de informații americane avertizează că există riscul ca Rusia să recurgă la utilizarea armelor nucleare, deși, în acest moment, un astfel de scenariu rămâne teoretic.
Reamintim că președintele Volodimir Zelenski, după negocierile dintre delegațiile Ucrainei și SUA din 25 martie, a declarat că Kievul nu va discuta probleme teritoriale. Potrivit acestuia, Rusia nu este interesată de o pace reală.
De asemenea, Moscova a precizat că acordurile privind încetarea focului în Marea Neagră vor intra în vigoare doar în cazul ridicării sancțiunilor impuse împotriva Rosselkhozbank și altor instituții financiare rusești.
Urmăriți-ne pe Telegram