Salon cultural dedicat bucovinencelor remarcabile, organizat la Igești pe 8 martie

Un eveniment cultural inedit va avea loc la Igești, sâmbătă, 8 martie 2025, începând cu ora 11:00. Salonul de cultură „Bucovina și bucovinencele în memoria culturală a locurilor” își propune să omagieze predestinarea de a fi femeie printr-o incursiune în memoria culturală a Bucovinei.
Evenimentul va aduce în prim-plan personalități feminine remarcabile din istoria Bucovinei, care au lăsat o amprentă semnificativă asupra comunității și identității românești: Eugenia de Reuss Ianculescu, Alma de Volcinschi, Elena Cuciureanu și Maria Rusescu. De asemenea, vor fi comemorate femeile martire supuse persecuțiilor staliniste, deportate în stepele Kazahstanului de către regimul sovietic.
Atmosfera va fi îmbogățită de recitaluri din muzica clasică a compozitorilor români George Enescu și Ciprian Porumbescu, precum și de muzică veche românească pe versurile lui Anton Pann. Interpretarea muzicală va fi asigurată de artiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (Asociația „Klavier Art”) la pian la patru mâini, vocaliștii Maria Dovghei și Ovidiu Foca, cvartetul instrumental „Diamond Bend” și elevii Școlii de Arte din Ciudei, conduși de violonista Dana Cogut.
Organizatorii evenimentului sunt: Școala de Arte din Ciudei, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, Societatea „Doamnele Române” din Cernăuți, Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina din Rădăuți și Consulatul General al României la Cernăuți.
Salonul cultural se dorește a fi „o experiență memorabilă, un tribut adus tuturor femeilor de ieri și de azi care inspiră, susțin și îmbogățesc viața și memoria culturală a comunităților”, după cum precizează organizatorii.
Comunicat
În acorduri de muzică clasică, muzică veche românească din secolele XVII-XIX și cu emoție pură, după vechile tradiții ale doamnelor române de odinioară, vă invităm să participați sâmbătă, 8 martie 2025, începând cu ora 11.00, la un eveniment cultural inedit și încântător – Salonul de cultură și reviriment societal ”Bucovina și bucovinencele în memoria culturală a locurilor”, în cadrul căruia dorim să omagiem predestinarea de a fi femeie printr-o incursiune în memoria culturală a Bucovinei și o reîntâlnire cu istoria, cu memoria locurilor, cu amintirea unor femei ale locului, doamne române remarcabile care ne inspiră până astăzi – Eugenia de REUSS IANCULESCU, Alma de VOLCINSCHI, Elena CUCIUREANU, Maria RUSESCU, precum și femeile MARTIRE supuse persecuțiilor staliniste, deportate în stepele pustii și fără margini ale Kazahstanului de către puterea sovietică.
Pentru generațiile tinere și pentru generațiile adulte, evenimentul se recomandă ca un excelent prilej de aprofundare a trecutului românesc prin evocarea rolului femeilor în istoria neamului nostru și a valorii deosebite pe care o are conservarea spiritului umanist în societatea contemporană, prin participarea femeilor – de aceea, salonul de cultură și reviriment societal este gândit să fie o experiență memorabilă, un tribut adus tuturor femeilor de ieri și de azi care inspiră, susțin și îmbogățesc viața și memoria culturală a comunităților. Pentru că nu suntem o societate completă decât după ce ne cunoaștem istoria, vă invităm alături de noi pentru a țese împreună o imagine vie și evocatoare a unor bucovinence remarcabile care au influențat societatea în care au trăit, care și-au pus amprenta asupra istoriei și comunităților, femei deschizătoare de drumuri în diverse domenii sau personalități artistice și culturale care ne-au creionat identitatea și au făcut cunoscută identitatea românească în lume.
Pentru că memoria individuală și memoria colectivă leagă între ele generațiile – nu doar în sensul căutării trecutului, ci și ca un proces de esență intelectuală prin care, ca societate, decidem ce trebuie decelat, păstrat și apoi transmis descendenților. Pentru că memoria există în măsura în care este împărtășită de membrii unei comunități sau de popoare întregi și, ca să fie obiect al împărtășirii, ea trebuie să circule vertical și orizontal. Așadar, locurile pe care le numim ale memoriei nu rămân încremenite – ele iradiază o forță spirituală care așază istoria nu doar în perimetrul povestirii, ci și al eticii, al educației caracterelor, al pedagogiei modelelor, al pedagogiei comunitare sau al memoriei culturale a oamenilor și a locurilor din Bucovina care au onorat istoria și cultura locului, istoria, cultura, viața socială și politică românească și care nu se regăsesc întotdeauna în paginile istoriei mari.
Ne dorim un eveniment memorabil, plin de emoție, inspirație și recunoaștere a valorii incontestabile a femeilor române în societate, presărat cu recitaluri din muzica clasică a compozitorilor români George Enescu, Ciprian Porumbescu și muzică veche românească pe versurile lui Anton Pann. Astfel, interpretarea muzicală care va însoți momentele evocative va aparține artiștilor Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (Asociația ⸗Klavier Art⸗) – pian la patru mâini, Maria DOVGHEI – voce, Ovidiu FOCA – voce, cvartetului instrumental ⸗Diamond Bend⸗ și elevilor Școlii de Arte din Ciudei condusă de talentata violonistă Dana COGUT.
Vă invităm, așadar, la un salon-eveniment inedit organizat de entuziastele doamne care duc mai departe idealurile societăților culturale de tradiție istorică din Bucovina care au ca scop nu doar familiarizarea publicului cu istoria și cultura locurilor, ci, în primul rând, oferirea unor inițiative, proiecte și evenimente culturale ce reflectă valori culturale, educative, artistice şi sociale, conectând comunitatea la conţinut cultural de calitate, în spiritul tradițiilor istorice ale societăților culturale ale căror continuatoare sunt.
Urmăriți-ne pe Telegram