Șapte ani de la dispariția marelui istoric Ilie Luceac: Un far al culturii românești din Cernăuți
Astăzi, 5 iunie 2024, se împlinesc șapte ani de la moartea marelui istoric Ilie Luceac, un admirabil om de cultură, apărător al limbii române și al spiritului românesc.
Născut la 2 iulie 1950 în satul Sinăuții de Jos, raionul Hliboca, Ilie Luceac a reprezentat o grea pierdere pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți.
Ilie Luceac a absolvit studii universitare la Facultatea de Filologie (specialitatea: limba și literatura română) în 1974 și la Facultatea de Istorie în 1992, ambele din cadrul Universității din Cernăuți. În iulie 2000, a obținut titlul științific de doctor în istorie la Universitatea din București, cu tema: „Cultura în Bucovina în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea. O analiză de caz: Familia Hurmuzaki”.
Ilie Luceac a lucrat ca redactor-șef adjunct la revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei”, Cernăuți – București, care apare din 1994 sub egida Fundației Culturale Române (astăzi Institutul Cultural Român). De asemenea, el a făcut parte din echipa redacțională a revistei „Glasul Bucovinei” de la întemeierea ei și până în prezent. A colaborat la reviste și periodice din țară și din străinătate, publicând studii de critică și istorie literară, precum și articole despre istoria și cultura românească din Bucovina.
Luceac a fost membru fondator al Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuți, membru activ al Institutului Român de Genealogie și Heraldică «Sever Zotta» din Iași. A fost ales ca membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți. De asemenea, a fost cercetător științific asociat la «Centrul Pentru Studierea Problemelor Bucovinei», astăzi Institutul «Bucovina» (Filiala Iași a Academiei Române) cu sediul la Rădăuți.
Profesorul Luceac va rămâne mereu în conștiința celor care l-au cunoscut drept un model de curaj, sacrificiu, noblețe și modestie, un adevărat dascăl care s-a dedicat formării generațiilor de români.
Prof. dr. Ilie Luceac ne-a părăsit pentru a scrie din ceruri istoria Bucovinei. La plecarea sa, comunitatea științifică din Bucovina rămâne mai săracă, moștenindu-i însă, mai presus de toate, mesajul intim și profund al creației sale.
Dumnezeu să-l odihnească în pace în lumea drepților, iar numele său să fie înscris în cartea vieții spre amintirea veșnică și răsplătirea ostenelilor sale întru promovarea istoriei și culturii noastre naționale.
Urmăriți-ne pe Telegram