Sprijinul internațional al Ucrainei din partea SUA și UE: ce se va schimba odată cu revenirea lui Trump?
Ucraina nu ar trebui să conteze pe o anulare completă a datoriilor față de SUA. Odată cu revenirea lui Donald Trump ca președinte al SUA, sprijinul financiar american pentru Ucraina ar putea scădea semnificativ sau ajunge la un nivel minim până în 2027, informează ZN.UA cu referire la Tatiana Bogdan, doctor în științe economice și director de cercetare la Growford Institute.
Bogdan amintește că, la insistența conducerii Partidului Republican din SUA, ajutorul financiar pentru Ucraina a fost transformat în 2024 din grant în formă de împrumut. În aprilie a anului în curs, Congresul SUA a decis ca 7,85 miliarde de dolari, destinate susținerii bugetare a Ucrainei, să fie acordate sub formă de împrumut. Din această sumă, jumătate poate fi accesată oricând după 15 noiembrie 2024, cealaltă jumătate – după 15 ianuarie 2026.
„Actuala situație politică din SUA oferă puține motive pentru a spera la anularea completă pentru Ucraina a împrumutului de 7 miliarde de dolari americani”, subliniază Tatiana Bogdan. În acest context, Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ ca donator de sprijin financiar și militar pentru Ucraina, pentru a preveni colapsul economic și pierderea războiului împotriva Rusiei.
Vom reaminti, până la 1 septembrie 2024, UE și statele sale membre au oferit Ucrainei ajutor financiar în valoare de 48 miliarde de euro și asistență militară de 43,6 miliarde de euro. În total, volumul asistenței acordate de donatorii bilaterali oficiali a ajuns la 218 miliarde de euro, din care asistența militară reprezintă 52%.
Urmăriți-ne pe Telegram