Studenții și profesorii Universității de Stat din Mucacevo confecționează plase de camuflaj

„Poate că va salva viața cuiva”: studenții și profesorii Universității de Stat din Mucacevo confecționează plase de camuflaj în biblioteca științifică.
Peste o sută de plase de camuflaj au fost confecționate de studenți, profesori și angajați ai bibliotecii științifice a Universității de Stat din Mucacevo, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Plasele sunt realizate în diferite dimensiuni, la cererea militarilor.
Potrivit directoarei bibliotecii, Katerina Movcean, fondurile pentru materiale sunt colectate cu sprijinul studenților, cadrelor didactice, dar și al voluntarilor din ONG-urile „Voluntarii Transcarpatiei” și „Plase de camuflaj Transcarpatia”.
„Folosim acum materialul numit spanbond, îl cumpărăm singuri, este foarte scump, dar, după cum ne spun militarii, este foarte eficient. Un spanbond costă 3.800 de grivne. Am avut o solicitare pentru direcția Zaporijjea — am trimis deja o plasă și lucrăm acum la a doua, pe care urmează să o expediem în curând. Mai avem comenzi pentru încă opt plase tot pentru direcția Zaporijjea”, spune Katerina Movcean.
Ea mai precizează că, din februarie 2022, au fost realizate 163 de plase de camuflaj, folosite pentru a ascunde transportoare blindate, adăposturi și alte obiective militare.
„Trimitem plasele pe diverse direcții: Zaporijea, Harkiv, Sumî, Cernihiv, Donețk — oricui are nevoie. Desigur, nu am putea face asta singuri, fără ajutorul studenților și profesorilor noștri”, adaugă Katerina Movcean.
Confecționarea plaselor se face în biblioteca științifică a universității, unde vin voluntari după cursuri, în timpul lor liber. Pe 14 aprilie, de exemplu, 10 studenți au lucrat la realizarea plaselor.
„Fâșiile sunt tăiate la fabrică, dar și noi le tăiem în bibliotecă, în stil de tablă de șah: mai întâi pe o parte, apoi pe cealaltă, între tăieturi facem și găuri speciale. Când împletim plasa, o fâșie este trecută prin cealaltă și astfel se obține o bandă lungă. Venim în timpul liber, e modul nostru de a ajuta – poate că aceste plase vor salva viața cuiva”, spune studenta Iuliana Mîkîta.
„Particip des și îmi place foarte mult — e un mod de a fi utilă apărătorilor noștri. Atmosfera aici este deosebită, îmi place mult să fiu aici. Mi-au arătat cum se face, la început era dificil, dar cu fiecare dată reușesc din ce în ce mai bine”, spune studenta Iana Fedusiak.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram