Studii gratuite în schimbul înrolării tinerilor în armată – proiect de lege al parlamentarului ucrainean de etnie română Gheorghe Mazurașu
În Rada Supremă a Ucrainei a fost înregistrat un proiect de modificare a articolului 23 din legea privind mobilizarea pentru a încuraja persoanele care studiază cu taxă să accepte în mod voluntar înrolarea în armată.
Proiectul de lege 9672-1 a fost depus de deputatul „Slujitorul Poporului” Gheorghe Mazurașu, ales în circumscripția nr. 203 din regiunea Cernăuți.
“Candidații la învățământul profesional (vocațional-tehnic), profesional mediu și superior, asistenții stagiari, absolvenții și doctoranzii care studiază cu normă întreagă sau la formele de învățământ dual pot accepta în mod voluntar să fie recrutați pentru serviciul militar în timpul mobilizării, caz în care statul le asigură învățământul corespunzător fără nicio plată din partea lor”, propune deputatul.
Proiectul de lege nu conține o justificare financiară și economică obligatorie a cheltuielilor bugetare și a surselor de finanțare.
Cu toate acestea, după cum a menționat deputatul din partea mono-majorității, este necesar să se încurajeze în continuare cetățenii să-și apere statul.
“Modificările propuse, în special, pot contribui la faptul că cetățenii care studiază în regim de plată pot accepta în mod voluntar să fie chemați la serviciul militar în timpul mobilizării și să primească un bonus suplimentar din partea statului sub formă de învățământ gratuit”, a informat Mazurașu în nota sa explicativă.
La 3 septembrie, reprezentantul președintelui în Rada Supremă, Fedir Venislavski, a declarat că a înregistrat un proiect de lege care anulează amânarea mobilizării pentru studenții de peste 30 de ani care nu urmează un învățământ superior consecutiv, ci vrea să obțină două sau mai multe studii superioare.
“Am primit informații de la Ministerul Educației și Științei: începând cu 2019-2021, există aproximativ 40.000 de studenți cu vârsta de peste 25 de ani. În 2022, când a început războiul pe scară largă, existau 106.000 de astfel de studenți cu vârsta de 25+. În acest an, cifrele se apropie, de asemenea, de 100.000. Asta înseamnă că 60.000 de bărbați au decis să profite de această oportunitate pentru a evita să fie chemați la mobilizare”, a explicat deputatul.
Potrivit acestuia, uneori, bărbații aflați la vârsta de recrutare se înscriu la un nivel de educație mai jos decât cel pe care îl aveau (de exemplu, la învățământul profesional când au studii superioare) și la o altă specialitate.
În același timp, parlamentarul a recunoscut că, dacă proiectul de lege va fi adoptat, regula se va aplica nu doar celor care vor începe studiile în următorul an universitar, ci și celor care au început în 2022-2023.
Urmăriți-ne pe Telegram