Surpriza unui profesor universitar ucrainean, revenit în România după 20 de ani: „Sunt impresionat. Era un spațiu postcomunist tipic. Acum, diferența este foarte mare”
După o întâlnire cu studenții și cadrele didactice la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, profesorul universitar ucrainean Mykola Riabchuk a vorbit cu politologul și jurnalistul Marin Gherman, pentru Libertatea, despre România ca un exemplu al succesului est-european.
„Sunt impresionat cum arată România acum, comparativ cu anul 2000, când am fost ultima dată aici. Atunci, nu era nicio diferență între Ucraina, Republica Moldova și România. Era un spațiu postcomunist tipic. Acum, diferența este foarte mare și nu doar în București sau Transilvania, ci și în Moldova istorică. România este un exemplu al succesului pentru mine, dar, recunosc, al unui succes întârziat. România și Polonia au devenit pentru mine două state-model din estul Europei”, povestește Mykola Riabchuk.
Mykola Riabchuk este analist politic, scriitor și jurnalist, cercetător principal al Departamentului de Cultură Politică și Ideologie din cadrul Institutului de Studii Politice și Etno-naționale din Kiev și profesor invitat la Universitatea din Varșovia.
„Nu am văzut nicăieri drapelul Ucrainei”
Profesorul universitar spune că nu a observat pe teritoriul României și al Republicii Moldova drapele ale Ucrainei, dar a subliniat sprijinul enorm oferit de București refugiaților de război și Kievului.
„În alte state, drapelele noastre sunt peste tot, și nu mă refer doar la Polonia sau Lituania. Am văzut pe clădirile publice și private din Franța, Olanda, Spania drapele ucrainene. În România și Republica Moldova, nu am văzut niciunul. Posibil că această diferență este cauzată de tradiția locală, rămânând pentru mine o taină sociologică. Posibil că solidaritatea cu noi se exprimă aici în alt mod”, menționează politologul.
„Nu există opțiunea păcii acum”
Iar Ucraina are nevoie de solidaritatea statelor UE, pentru că, subliniază Mykola Riabciuk, războiul cu Rusia nu este o confruntare locală, ci un război de valori.
„Nu este un război pentru ocuparea unui teritoriu, ci pentru păstrarea unei identități. Rusia vrea să fie imperiu, iar existența noastră ca popor independent nu îi permite să fie așa. Fără Kiev, fără mitul de Rusie Kieveană, ca mamă a statului rus modern, Imperiul Moscovit nu poate să existe”, arată analistul politic.
El nu vede posibile discuții de pace în viitorul apropiat.
„Rusia vrea să distrugă poporul ucrainean și nimeni la Moscova nu ascunde acest lucru. Mulți ne zic în Occident de compromisuri, dialog și înțelegere. Dar vreau să vă spun că nu sunt posibile. Nu există opțiunea păcii acum, ci există dilema dispariției noastre ca neam sau a victoriei noastre în război.
Rușii au înțeles că nu ne mai pot asimila, de aceea au decis să ne distrugă. Kremlinul este disperat că fosta ei colonie gândește liber, înțelege că nu o mai poate asimila pe cale pașnică și a decis acum să o lichideze fizic. Mykola Riabchuk, analist politic de la Kiev.
Unde crede că a greșit Biden
Politologul ucrainean crede însă că Occidentul nu trebuie să fie atât de prudent cu Rusia pentru că riscă să cedeze tot mai mult în fața lui Putin, care folosește eficient șantajul nuclear.
În același timp, spune el, au existat o serie de elemente defectuase la nivelul comunicării între Moscova și Occident ,în preajma invadării Ucrainei. „Marea greșeală a fost comisă de președintele american Joseph Biden, care a declarat în preajma războiului că sigur nu va trimite trupe în Ucraina, dar va avea un altfel de răspuns pentru Rusia. Nu trebuia să spună asta. Biden l-a asigurat pe Putin că nu va lupta cu trupe pe teritoriul Ucrainei. Poate că nu era război acum dacă Biden o spunea altfel atunci, dacă lăsa să planeze misterul asupra modului în care va replica. Putin nu s-a gândit mult și a atacat”, conchide Mykola Riabchuk.
Citește articolul integral pe Libertatea
Urmăriți-ne pe Telegram