Un psihiatru din Cernăuți a ajutat peste 200 de persoane în teritoriile deocupate
Vitalii Ivko, un psihiatru din Cernăuți, a lucrat timp de două săptămâni în teritoriile deocupate din regiunea Harkiv. Acolo, medicul a ajutat persoane cu tulburări posttraumatice și psihice.
La sfârșitul lunii ianuarie, Vitaly a lucrat într-un spital din Izium. Despre aceasta scrie BucPress cu referire la Suspilne Cernăuți.
Potrivit medicului, cea mai mare parte a clădirii spitalului a fost deteriorată. Instituția continuă să accepte pacienți, deși există un deficit de lucrători medicali.
Vitalii Ivko spune că mulți pacienți au venit la spital în stări anxioase și depresive, unii au avut reacții acute la stres, precum și tulburare de stres post-traumatic.
“În timpul stresului acut, toate forțele organismului sunt mobilizate, atât fizic, cât și psihic. De aceea toate bolile au trecut câte puțin și s-au simțit nu așa acut. Iar când a avut loc deja deocuparea, pacienții au început să revină la simptome”, spune Vitalii.
Potrivit acestuia, nu a existat niciun psihiatru în zonă de la începutul războiului la scară largă. Din această cauză, pacienții cu boli cronice nu au avut posibilitatea de a primi ajutor.
“La prima vedere, acest lucru nu este foarte semnificativ. Dar cu un tratament și o supraveghere adecvată, pacienții pot intra într-o stare de remisie. Dimpotrivă, fără supraveghere și medicație, o persoană revine la o stare de psihoză”.
Iziumul a fost sub ocupație rusă timp de șase luni, rușii au bombardat orașul. Potrivit Consiliului de Secutritate și Apărare, în timpul invaziei pe scară largă, Iziumul a suferit cele mai multe lovituri aeriene rusești – 476.
După dezocupare, orașul a avut o problemă acută cu aprovizionarea cu comprimate antidepresive. Vitalii a soluționat această problemă, organizând livrarea de antidepresive pentru farmaciile locale.
“Imaginați-vă frica. Sunteți în această negativitate tot timpul. Din aceasta, apar gânduri de sinucidere. Pentru că există dorința de a scăpa de aceste condiții în orice fel”, spune Vitalii.
Vitaliy a primit peste 200 de pacienți în două săptămâni. Patru dintre ei aveau condiții urgente, așa că au fost transferați la un spital de psihiatrie. Medicul spune că a simțit că a ajutat cu adevărat oamenii, așa că plănuiește să se întoarcă din nou în teritoriile deocupate.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram