Va bombarda oare Kievul podul lui Putin din strâmtoarea Kerci? Are 18 kilometri lungime
Obiectiv strategic și de mare putere simbolică, distrugerea podului ar însemna o încălcare a actualei convenții tacite dintre Kiev și țările vestice. Occidentul donează armament modern, dar surse concordante din Ucraina au confirmat că acesta a cerut regimului Zelenski să nu atace obiective importante din Rusia și Crimeea, ca să nu crească și mai mult magnitudinea conflictului, scrie pentru Libertatea jurnalistul și politologul Marin Gherman, care a discutat cu experți de la Kiev.
Societatea ucraineană își presează decidenții de la Kiev să atace ținte pe teritoriul Rusiei, însă Ucraina nu dispune, deocamdată, de armamentul necesar. Cu toate că ucrainenii își doresc să vadă cum rușii simt ce înseamnă război pe teritoriul lor, militarii și analiștii nu sunt unanimi în ceea ce privește decizia de a bombarda podul Crimeii.
Podul lui Putin a avut ca scop să blocheze porturile ucrainene
Politologul ucrainean Yevhen Mahda, director al Institutului de Politică Mondială din Kiev, a explicat pentru Libertatea că podul Crimeii a fost construit de Rusia pentru a limita exporturile ucrainene de metal și cereale prin porturile ucrainene de la Marea Azov.
„Nu este doar un simplu proiect de conexiune a Crimeii cu Rusia, ci și un proiect de blocare a porturilor ucrainene. După ce litoralul Mării Azov a nimerit în totalitate sub ocupație rusă, Rusia însăși a devenit blocată de acest pod”, susține politologul ucrainean.
Podul lui Putin ca un simbolul al ocupației ruse
Pentru Ucraina, podul Crimeii este un simbol al ocupației pentru că leagă peninsula anexată de teritoriul rus. Dar este și modalitatea de fortificare militară a Crimeii. Pe acest pod din Rusia în Crimeea ajung tancuri, blindate, produse alimentare, mașini, materiale de construcții.
Este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând ca strâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puțin de 30 de minute.
Începând cu primele zile ale războiului, presa ucraineană a scris că acest pod trebuie bombardat, iar secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că podul va fi distrus dacă va exista o astfel de posibilitate.
Presa ucraineană, nerăbdătoare – „podul trebuie distrus”
După ce Philip Breedlove, fostul comandant general al NATO în Europa, a declarat că podul Kerci este o țintă legitimă pentru Ucraina, presa ucraineană s-a activat, scriind că Ucraina trebuie să găsească mijloacele tehnologice și militare pentru a distruge podul ce are o lungime de 18 km.
Expertul militar Oleksandr Musienko, coordonatorul Centrului de Studii Militar-Juridice din Kiev, a declarat că militarii ucraineni au tot dreptul să bombardeze podul Crimeii. Musienko consideră că acest pod trebuie distrus pentru că permite Rusiei să-și consolideze pozițiile în sud, potrivit ICTV.
Analistul militar adaugă că Ucraina trebuie să treacă treptat de la distrugerea țintelor din apropiere la bombardarea liniilor de sprijin logistic care se află mai departe de apărarea ucraineană.
Rusia, preocupată de protejarea podului cu utilizarea dispersiei de aerosoli
Armata rusă ia de câteva săptămâni măsuri pentru a proteja podul Crimeii. Obiectivul are o apărare stratificată, organizată de Flota rusă din Marea Neagră, Garda Națională și Serviciul de Frontieră.
La începutul lui iulie, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini cu utilizarea dispersiei de aerosoli care a acoperit podul cu un fum alb pentru a-l apăra.
Potrivit jurnaliștilor ruși, fumul a apărut în urma arderii necontrolate a ierbii din apropierea podului, în același timp, autoproclamatul lider al peninsulei, Serghei Aksionov, a spus că au loc exerciții militare.
Totuși, podul este departe de teritoriul controlat de ucraineni, cărora le lipsesc armele cu rază lungă de acțiune, cu excepția avioanelor. De asemenea, trebuie ocolite sistemele de rachete antiaeriene ale Rusiei.
Un general ucrainean nu crede că e posibil
Generalul Mykola Malomuj, șeful Serviciului Ucrainean de Contrainformații în perioada 2005-2010, a declarat pentru postul public de televiziune din Ucraina Suspilne că podul Crimeii nu va fi bombardat în viitorul apropiat.
Chiar dacă Ucraina va primi rachetele necesare, există o înțelegere informală între Kiev și capitalele din Occident, potrivit căreia nu vor fi bombardate obiective importante pe teritoriul Rusiei și al Crimeii. Nu se vrea provocarea Rusiei și revenirea la amenințarea nucleară, consideră generalul Mykola Malomuj.
„Vom începe la un moment dat o contraofensivă care va deschide perspectiva eliberării teritoriilor noastre din sud și est, posibil și a Crimeii. Atunci indiscutabil va trebui să bombardăm podul”. Mykola Malomuj, fostul șef al Serviciului Ucrainean de Contrainformații.
Bombardarea podului, așteptată de ucraineni
Analistul politic ucrainean Yevhen Mahda este de părere că Ucraina trebuie să distrugă podul Crimeii în contextul eliberării regiunilor Herson și Zaporojie, acest lucru fiind așteptat de societate.
„Distrugând acest pod, în contextul unei viitoare contraofensive, Ucraina va lipsi Rusia de capacitatea de evacuare a militarilor și civililor din peninsulă”, a declarat Mahda pentru Libertatea.
Citește continuarea articolului pe Libertatea.
Urmăriți-ne pe Telegram