Zece ani de la lansarea Euromaidanului de la Kiev. Ucraina sărbătorește Ziua Demnității și a Libertății
La 21 noiembrie, Ucraina sărbătorește Ziua Demnității și a Libertății. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători publice din Ucraina, instituită în onoarea a două revoluții – Revoluția portocalie din 2004 și Revoluția Demnității din 2013.
“Suntem puternici. Trebuie să fim puternici. Pentru că de încredere se bucură doar cei puternici și doar cei putenici făuresac viitorul. Doar cei puternici pot fi uniți. Uniți pentru a deveni liberi. Liberi pentru a fi demni. De dragul unor vremuri noi”, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, în discursul său din această dimineață.
La 21 noiembrie 2013, 1.500 de persoane au venit pe Maidan Nezalezhnosti pentru a protesta față de refuzul președintelui de atunci, Viktor Ianukovici să semneze acordul privind calitatea de membru asociat al Ucrainei al Uniunii Europene. Protestul a rămas pașnic până la 30 noiembrie, când câteva sute de activiști, majoritatea studenți, care au rămas pe Maidan au fost bătuți cu brutalitate și împrăștiați de poliție peste noapte. Astfel, la 1 decembrie, sute de mii de oameni din toată Ucraina s-au adunat în centrul Kievului, indignați de brutalitatea poliției, de corupție și de uzurparea puterii… A început un miting continuu, care a fost numit Euromaidan și s-a transformat în Revoluția Demnității. Anul acesta se împlinește prima aniversare a Revoluției Demnității,
Mai mult de 20 de țări au susținut Revoluția Demnității – au avut loc campanii în Polonia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Australia, Belgia, Georgia, Estonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Republica Cehă și altele. Euromaidanul a fost cea mai mare demonstrație proeuropeană din istoria UE și cel mai lung miting din istorie, care a durat 92 de zile.
Urmăriți-ne pe Telegram