Lovitura finală a lui Biden: Putin va primi un pachet semnificativ de sancțiuni împotriva sectorului energetic
Administrația lui Joe Biden ia în considerare impunerea unor sancțiuni severe împotriva sectorului energetic rus în ultimele săptămâni ale mandatului său. Aceasta ar reprezenta lovitura finală a lui Biden în politica sa față de Putin. Inițiativa lui Biden va oferi noii echipe a lui Trump mai multe pârghii de influență asupra negocierilor cu Putin privind încheierea războiului Rusiei cu Ucraina, potrivit The Washington Post, citat de publicația ucraineană Flot2017.
În ultimele săptămâni ale mandatului său președintele Joe Biden va impune sancțiuni semnificative împotriva sectorului energetic rus, intenționând astfel să aplice o lovitură finală în războiul financiar împotriva lui Putin. Sancțiunile vizate ar include așa-numita „flotă din umbră” internațională de nave care transportă petrolul rusesc către țările din afacerea occidentală, dar și exportatorii de petrol din Rusia care nu au fost încă sancționați. Posibile opțiuni includ revocarea licențelor care permit băncilor să proceseze tranzacțiile energetice rusești. Dacă sancțiunile vor fi implementate, acestea ar putea contribui la consolidarea moștenirii economice și externe a lui Biden înainte de învestirea lui Trump.
O măsură semnificativă împotriva Rusiei înainte de încheierea mandatului său ar întări declarațiile lui Biden că a reunit aliații occidentali pentru a răspunde ferm invaziei din Ucraina din 2022. În cei doi ani și jumătate de la invazia Rusiei, Casa Albă nu a aplicat sancțiuni prea dure împotriva exporturilor de energie ale Rusiei, din cauza riscului unei creșteri rapide a prețurilor la petrol la nivel global și al prețurilor la benzină pentru americani.
Statele Unite și partenerii lor europeni au oferit sute de miliarde de dolari de ajutor Kievului, impunând, în același timp, o serie de sancțiuni financiare asupra băncilor rusești, industriei de apărare, producătorilor industriali și altor companii. Aceste sancțiuni au avut un impact din ce în ce mai mare: inflația anuală în Rusia ar putea depăși 9 procente, conform datelor oficiale, iar anul viitor ar putea urma o recesiune. Totuși, sectorul energetic rusesc a rămas doar parțial afectat, susținându-l pe Putin pe câmpul de luptă și minimizând daunele economice interne. Între o treime și jumătate din veniturile bugetare ale Rusiei provin din vânzarea de petrol și gaze. Anul trecut, Kremlinul a câștigat aproximativ 100 de miliarde de dolari din vânzările de energie, potrivit unui raport al S&P Global.
„Scopul noilor sancțiuni ar trebui să fie reducerea semnificativă a veniturilor din exporturi pe o perioadă de 6-12 luni”, a spus Peter Harrell, fost director pentru economie internațională în administrația Biden, acum cercetător asociat la Fundația Carnegie pentru Pace Internațională. Cu toate acestea, el a moderat așteptările, menționând că, chiar și cu o lovitură semnificativă, Rusia va continua să obțină venituri importante din exporturile sale.
Un oficial de rang înalt din administrația Biden a descris aceste eforturi drept necesare pentru a se asigura că Ucraina se află în „cea mai bună poziție posibilă” pentru apărarea sa și pentru negocierile de pace „pe condiții echitabile”. Pe măsură ce mandatul lui Biden se apropie de final, tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei rămâne o prioritate.
Urmăriți-ne pe Telegram