În Cernăuți, pentru militari s-a introdus un serviciu gratuit de crioprezervare a spermei
În orașul Cernăuți, pentru militari a fost introdus un serviciu gratuit de crioprezervare a spermei. Această procedură implică congelarea spermei la temperaturi extrem de scăzute și permite stocarea acesteia timp de mai mulți ani.
Oleksandr Iuzko, șeful organizației civice „Asociația Ucraineană de Medicină Reproductivă”, a dezvăluit acest lucru într-un interviu acordat audiovizualului public „Suspilne Cernivtsi”. Potrivit lui Iuzko, în Ucraina există aproximativ 50 de clinici de reproducere, iar în ultimele șase luni, în 13 dintre ele, au fost efectuate proceduri de crioprezervare a spermei pentru peste 650 de militari.
Clinica la care profesorul lucrează crioprezervă aproximativ 1000 de eșantioane anual, dintre care 40-100 sunt de la militari.
„Serviciul de crioprezervare a spermei este oferit în mod obișnuit în toate clinicile de reproducere. Din păcate, militarii care doresc să-și păstreze sperma nu se adresează suficient de des. Cred că este necesară o campanie de publicitate la nivel național și local cu privire la posibilitatea și necesitatea conservării spermei militarelor. Este vorba despre conservarea viitorului națiunii. Nu știm ce se va întâmpla cu acești bărbați sau cu cuplurile lor în viitor, iar materialul crioprezervat poate fi păstrat timp de zeci de ani”, a declarat Iuzko.
La centrul „Iuzko Medical”, serviciul de crioprezervare este disponibil gratuit pentru militari. Aceștia pot să se prezinte pentru a-și dona materialul biologic, care va fi păstrat gratuit până la încheierea războiului. Pentru cei care nu sunt militari, acest serviciu este contra cost.
Procesul de crioprezervare începe cu un examen medical al bărbatului. Acesta este gratuit și este efectuat de medicul de familie. Examinarea include testarea pentru infecții și analize de sânge pentru HIV, hepatita B, hepatita C și sifilis. După colectarea materialului biologic, acesta este verificat pentru concentrație și motilitatea spermatozoizilor. Dacă totul este în regulă, se efectuează procedura de crioprezervare.
„Pacienții se pot întoarce după 5, 10 sau 20 de ani pentru a-și recupera materialul și a-l utiliza într-un program de fertilizare in vitro. Pentru acest tip de program, va fi necesară și colectarea ovulelor partenerei. Partea a doua a procedurii este plătită și destul de costisitoare. Ne așteptăm ca statul să ofere sprijin, inclusiv pentru militari” a adăugat Iuzko.
„Legislatorii trebuie să decidă ce se va întâmpla în continuare cu materialul biologic, deoarece nu este vorba doar despre spermatozoizi, ci și despre ovule”, a subliniat Iuzko.
Conform afirmațiilor sale, pentru prima dată în bugetul de stat s-au alocat 1,5 miliarde de grivne pentru crioprezervarea spermei și pentru procedurile de fertilizare in vitro (FIV).
„Cu două zile în urmă, am avut o discuție cu Serviciul Național de Asigurări Sociale de Sănătate și suntem pregătiți să ne implicăm în acest proces, să dezvoltăm pachetele corespunzătoare, inclusiv pentru militari. Acest lucru trebuie făcut astăzi. Înțelegem că este vorba despre cupluri și că unul dintre parteneri poate pleca în misiune în curând. Aceste cupluri sau parteneri se pot întoarce, și noi trebuie să-i ajutăm. Este o cauză de importanță națională”, a concluzionat Iuzko.
Cine beneficiază în general de crioprezervare:
- Persoanele interesate – adică cei care nu au nevoie medicală pentru crioprezervare, dar doresc să o facă.
- Persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice care urmează tratamente chimioterapice sau de radioterapie. Aceștia sunt cei mai numeroși, conform lui Iuzko.
- Militarii – din cauza riscului de răni în timpul serviciului militar, apariției bolilor care afectează funcția reproductivă, influenței toxice asupra organismului, și altele.