Autorul versurilor celebrului cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”, comemorat la cimitirul vechi din Cernăuți
În data de 10 decembrie 2023, Cimitirul Vechi din suburbia Horecea a orașului Cernăuți a fost martorul unui parastas organizat de Fundația de Binefacere „Familia Mandicevschi” și Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina, în memoria distinsului profesor, poet și compozitor Constantin Mandicevschi, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, transmite BucPress.
Evenimentul, care a atras participanți din întreaga comunitate locală, a fost onorat de Vladimir Acatrini – directorul Fundației de Binefacere „Familia Mandicevschi”, Vasile Răuț – președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Vasile Bâcu – președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Alexandru Cociurca – vicepreședintele Societății Culturale „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți, Gheorghe Ungureanu – poet cernăuțean.
Aceștia și-au exprimat recunoștința și au adus omagii sufletului celui răposat, sub îndrumarea părintelui Cristofor Gabor, actualul paroh al Capelei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din vechiul cimitir, care a oficiat ceremonia religioasă încununată de aprinderea de lumânări la mormântul lui Constantin Mandicevschi, marcând astfel importanța și impactul deosebit pe care acesta l-a avut în comunitate în perioada sa prolifică, 1882-1933.
Fundația de Binefacere „Familia Mandicevschi” a subliniat rolul semnificativ al compozitorului în promovarea și conservarea valorilor culturale românești din Cernăuți. Acest eveniment a reprezentat, în același timp, o ocazie valoroasă pentru cei prezenți de a împărtăși și recunoaște contribuția substanțială a lui Constantin Mandicevschi la dezvoltarea culturii în Bucovina.
Evenimentul a adus în prim-plan nu doar comemorarea lui Mandicevschi ci și omagierea altor personalități importante al neamului precum: Aron Pumnul (205 ani de la naștere), Dionisie Bejan (100 de ani de la moarte) și Zaharia Voronca (172 de ani de la naștere). În cadrul manifestării, s-au nesfințit și monumentele funerare recent restaurate ale unor personalități de marcă, precum Aglaia Drogli (sora poetului Mihai Eminescu), mormântul familiei Dionise Bejan și „Detrunchiatul” – monumentul funerar al lui Zaharia Voronca. Inițiatorii acestor proiecte de restaurare au fost Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina, sub conducerea președintelui Vasile Răuț, și Asociația pentru Protecția Patrimoniului din București, condusă de expertul-restaurator Laurențiu Dragomir, cu sprijin financiar din partea statului român.
De remarcat faptul că Constantin Mandicevschi, s-a născut în satul Băhrineşti, la data de 24 mai 1859, în familia preotului Vasile Mandicevschi și a soției sale, Veronica Popovici. Profesor de istorie, director de liceu, inspector școlar, și director al Bibliotecii Universității din Cernăuți, Constantin Mandicevschi și-a dedicat viața în slujba educației și culturii.
De asemenea Mandicevschi este autorul versurilor celebrului cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”, versuri scrise, pe melodia unui cântec bucovinean adaptat, în 1904, la solicitarea lui Spiru Haret și a lui Nicolae Iorga, pentru comemorarea lui Ștefan cel Mare în România.
„Primul român, care datorită talentului de conducător, a ridicat școala sa la nivelul celor mai bune școli din țară… Datorită unei munci enorme școala posedă o bază tehnicomaterială bună, profesorii sunt excelenți, iar elevii din familiile sărace primesc multe burse… Ori vara, ori iarna, directorul, de la 7 dimineața este pe picioare…”. Aceste cuvinte memorabile au fost rostite la Conferința directorilor școlari din 13-14 februarie 1913, din Cernăuți, de către Ion Nistor.
Urmăriți-ne pe Telegram