Banca Națională a Ucrainei a anunțat redenumirea monedei divizionare din „copeică” în „șah”
Banca Națională a Ucrainei a elaborat deja propuneri pentru modificările legislative necesare, care urmează să fie adoptate de Rada Supremă.
Acest fapt a fost raportat luni, 2 septembrie, pe site-ul băncii centrale.
În BNU au explicat că această măsură are scopul de a sprijini de-rusificarea și de a revitaliza tradițiile naționale în circulația monetară a Ucrainei.
„Cercetând istoria circulației monetare a Ucrainei, am ajuns la concluzia incontestabilă că denumirea de «copeică» pentru moneda divizionară este, de fapt, un simbol al ocupației moscovite. Este momentul să restabilim dreptatea pentru sistemul monetar, să curățăm suveranitatea monetară de orice asociere, oricât de mică, cu orice este moscovit. Avem un cuvânt propriu, autentic ucrainean, pentru a desemna monedele mici – acest cuvânt este «șah»,” a declarat Andrii Pîșnîi, președintele BNU.
Banca Națională a elaborat deja propunerile corespunzătoare pentru modificările legislative. În special, se propune stabilirea faptului că raportul dintre „copeică” și „șah” va fi de 1:1. În continuare, BNU va elabora designul și va stabili procedura de introducere în circulație a „șahilor”.
În cazul în care Rada Supremă va adopta legile corespunzătoare, Banca Națională va putea trece la baterea și introducerea în circulație a monedelor divizionare ucrainene, denominate în șahi. Cu toate acestea, BNU a menționat că nu intenționează să retragă din circulație monedele denominate în copeici și să le schimbe în șahi din cauza schimbării denumirii. Monedele „copeică” și „șah” vor circula în paralel. Ucrainenii nu vor trebui să schimbe „copeicile” în „șahi”.
Informativ. Șah – denumirea mai multor tipuri de bani care au fost folosiți la diferite perioade pe teritoriul Ucrainei. Denumirea provine din cuvântul ucrainean vechi „siag” (pas) sau din cuvântul „șelagh” (pol. szeląg).
În 1992, în Ucraina au fost bătute monede de probă cu denumirile „un șah” și „cincizeci de șahi”, dar această denumire nu a fost aprobată pentru moneda ucraineană. La 2 martie același an, printr-o rezoluție a Prezidiului Radei Supreme a Ucrainei, a fost aprobată denumirea de copeică.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram