BucPress TV: I-a unit arta și dorul reîntâlnirii (VIDEO)
O expoziție de pictură şi grafică a fost vernisată la Cernăuţi, cu cele mai recente creații ale pictorului basarabean Leonid Popescu şi ale artistului plastic din Mălinești, regiunea Cernăuţi, Andrei Jitaru. La eveniment, a fost organizată şi o lansare de carte a scriitorului Leonid Popescu cu genericul “Între Basarabia Moldavă, Cernăuți – Bucovina și România”.
Expoziţia deschisă în incinta Palatului Național al Românilor din Cernăuți, prezintă 44 de lucrări grafice. Două stiluri diferite, dar care se completează reciproc. Artistul plastic din Cernăuţi, Andrei Jitaru, mărturisește că multe tablouri au fost pictate în amintirea celor care au murit nevinovați.
ANDREI JITARU artist plastic, s.Mălineşti, Cernăuţi: „Ştim toţi ce se petrece acum în Ucraina. În partea stângă a tabloului vedem că ne putem ridica pe treptele societăţii, o societate normală şi prevede viitorul – nu distrugeti cultura, nu fărmaţi bisericile, ca acest şarpe”.
Pictorul basarabean Leonid Popescu spune că toate culorile din tablourile sale le-a luat din copilărie, din covoarele româneşti ţesute de mama sa.
LEONID POPESCU pictor şi poet, Republica Moldova: „Am prezentat aceste lucrări de suflet şi în Bucovina. La Chişinău, de fiecare dată când auzim cântecul “Cântă cucu-n Bucovina”, acum când merge războiul şi vrem să fie pace în toată lumea şi vrem să se termine toate orgoliile astea, se distrug oraşe întregi, mor copii.”
MARIA NICORICI primar, comuna Noua Sulița: „Avem de a face cu două ipostase absolut diferite, dar care unește o temă foarte apropiată. Sunt sentimentele care le-aţi trăit stimaţi autori şi modul de a interpreta aceste sentimente”.
ALEXANDRINA CERNOV academician, Cernăuţi: „Vreau să spun că picturile lui Jitaru, care demult m-au impresionat, acum au evoluat foarte mult, simbolistica acestor tablouri este foarte puternică. În tablourile domnului Jitaru este memoria istorică a noastră. Împarţi tablouri în milimetri şi în fiecare milimetru vezi un gând”.
ANASTASIA SLISARENCO or. Nicolaev: „Sunt originară din regiunea Nicolaev, însă, Cernăuțiul este acel ținut multietnic unde oamenii vorbesc în mai multe limbi – în ucraineană, rusă, în limba română. Astăzi, când Ucraina trece printr-o perioadă atât de grea, m-a impresionat foarte mult acest tablou a lui Andrei Jitaru, întrucât el redă imaginea Ucrainei din anul 2022”.
În cadrul evenimentului cultural, au fost prezentate şi câteva cărți semnate de scriitorul din R. Moldova, Leonid Popescu.
SILVIA CHIANU, profesor universitar, Chișinău: „În 2021, a părut un roman foarte interesant după mine şi anume “Tragedie Pozitivă.” Romanul este bazat pe o istorie adevărată din Maramureşul Voievodal, din dreapta Tisei”.
IRINA–LOREDANA STĂNCULESCU, Consul General al României la Cernăuți: „Felicit această artă post-modernistă a domnului Jitaru, este extraordinar de frumoasă, dar nu pot să nu remarc schiţele domnului Popescu şi zestrea pe care aţi adus-o astăzi în forma scrierii cărţii”.
Evenimentul cultural a fost organizat de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina “Mihai Eminescu”, Uniunea Artiștilor plastici din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, dar și a Consulatului General al României la Cernăuți.