BucPress TV: În comuna Ciudei, la poale de Carpați, timpul parcă s-a oprit în loc…
În Bucovina, la poale de Carpați, în comuna Ciudei, regiunea Cernăuți, timpul parcă s-a oprit în loc pentru câteva ore bune. Din ceruri au coborât pe aripi de dor străbunii noștri, care ne-au lăsat drept moștenire obiceiurile și tradițiile populare, cântecele folclorice și dansurile strămoșești. Toate acestea reprezintă bogăția neamului, zestrea spirituală a românilor din comuna Ciudei, comună în care se află una din cele mai vechi școli românești din nordul Bucovinei. Doar pentru această instituție de învățământ, merită să vizităm locurile pitorești ale comunei Ciudei. Or, această școală, veche și frumoasă, cu o istorie impresionantă în care se regăsesc buneii și străbuneii noștri, istoria învățământului românesc din nordul Bucovinei, are dreptul la viață, în pofida legilor care vin peste noi, dar și a numărului mic al copiilor, care vor alege să învețe în dulcele grai al părinților noștri – Liceul trebuie să existe în continuare. El este cartea de vizită a comunei Ciudei, dar și cartea de vizită a Bucovinei. Doar astfel de școli cu o vechime de peste 200 de ani nu prea întâlnim în satele românești din regiunea Cernăuți. Anume elevii de la Liceul nr. 1 din Ciudei, de la această școală, cu pereții zidiți încă în secolele trecute, (la Sărbătoarea Mărțișorului, organizată pentru a patra oară la Căminul cultural din comuna Ciudei, regiunea Cernăuți) au readus în scenă nu doar cântecul popular și dansul strămoșesc, dar și toată zestrea spirituală a neamului nostru. Au urcat rând pe rând în scenă colectivele artistice de la toate instituțiile preșcolare de învățământ, dar și de la liceele și gimnaziile din satele comunei Ciudei pentru a prezenta ceea ce au românii mai de preț – limba și cultura neamului, cântecul popular și portul strămoșesc. Parcă ne-am reîntâlnit cu părinții, buneii și străbuneii noștri prin acești talentați copii, care sunt speranța și viitorul zilei de mâine. Parcă timpul s-a oprit în loc, aici la poale de Carpați.
De multă vreme sala de spectacole a Căminului cultural din comuna Ciudei, regiunea Cernăuți nu a fost atât de aglomerată ca la cea de-a patra ediție a Festivalului Primăverii și Mărțișorului, care a avut loc vineri, 8 martie 2024. La eveniment a participat și o delegație oficială din comuna Vicovul de Sus, județul Suceava, împreună cu primarul comunei Vasile Iliuț, care a transmis un mesaj de susținere și încurajare pentru românii din nordul Bucovinei, pe care îi admiră și-i apreciază pentru că au știut să-și păstreze limba, cultura și portul popular.
Printre oaspeții de onoare ai festivalului s-a numărat și doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, care pe lângă cuvintele frumoase de susținere adresate poporului ucrainean în aceste clipe grele, doamna Stănculescu le-a oferit în dar tuturor doamnelor din sală lalele – florile primăverii.
Radu Petrașescu, directorul celei mai vechi școli românești din nordul Bucovinei, cu mai mulți ani în urmă a fost inițiatorul inaugurării unui asemenea festival în comuna Ciudei, regiunea Cernăuți și astăzi este mândru de faptul că nu s-a pierdut această tradiție.
Festivalul Primăverii și a Mărțișorului este unul din cele mai așteptate evenimente culturale organizate în satele românești de la poalele Carpaților, afirmă într-un interviu în exclusivitate pentru BucPress TV – Anatolie Pițul, primarul comunei Ciudei, regiunea Cernăuți.
Amintim că în timpul evenimentului cultural, care a avut loc la Casa de cultură din localitatea Ciudei, regiunea Cernăuți, au fost adunate colete de bani pentru miltarii români din nordul Bucovinei, aflați pe câmpul de luptă în estul Ucrainei.
Urmăriți-ne pe Telegram