„Casa-adăpost”: cum sunt sprijinite femeile și copiii victime ale violenței domestice la Mucacevo

Proiectul „Casa-adăpost” pentru femeile și copiii care au suferit din cauza violenței domestice funcționează în Transcarpatia de aproximativ doi ani. Aici li se oferă gratuit locuință timp de un an, precum și seminare pentru recuperare psihologică.
Potrivit organizatoarei Mariana Kapustinska, proiectul „Casa-adăpost” este activ de aproape doi ani. În prezent, beneficiază de sprijin 8 femei și 18 copii.
„Scopul proiectului este să ajutăm femeile să își recapete puterea, să își schimbe mentalitatea. Când o femeie trăiește într-o relație distructivă, ajunge să creadă că aceasta este normalitatea, că poate a meritat un astfel de tratament sau că a văzut astfel de relații încă din copilărie”, explică Mariana Kapustinska.
Participarea în proiect este gratuită. Echipa este formată din trei persoane, printre care și specialista în asistență socială, Iulia.
„Am ajuns aici ca victimă a violenței domestice, am urmat programul într-un ritm accelerat, timp de patru luni, și am rămas să o ajut pe Mariana. Mi-am început activitatea în acest proiect sprijinind femeile în recuperarea fizică, organizând sesiuni de fitness. Când ai trecut tu însăți printr-o astfel de experiență, simți nevoia să îi ajuți și pe alții, să le întinzi o mână femeilor care vor să iasă din această situație”, povestește Iulia.
Gizella Sabov participă în proiect de 10 luni. Ea spune că a trăit alături de soțul său timp de 16 ani și au împreună 6 copii.
„Timp de 16 ani am fost victimă a violenței domestice. Am trecut printr-o schimbare enormă, pentru că atunci când am ajuns aici, nici măcar nu înțelegeam ce mi se întâmplă, de ce. Credeam că acest ajutor nici nu îmi este necesar. Acum, însă, simt că pot la rândul meu să ofer sprijin altora. Și copiii mei se simt mult mai bine, s-au liniștit. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am fost acceptată așa cum sunt, fără a fi judecată pentru trecutul meu sau pentru numărul copiilor mei. Cineva pur și simplu a crezut în mine”, spune Gizella Sabov.
„Oferim femeilor lucrurile de bază: un adăpost, hrană, pentru ca ele să simtă mai întâi siguranță, iar apoi lucrăm împreună cu ele. Urmează un program numit „Programul de recuperare a femeii extraordinare”, creat de Olga Peresvietova. Colaborăm cu diverse organizații și psihologi. Deja avem absolvente ale programului care și-au găsit un loc de muncă, iar unele încă locuiesc aici, strângând economii pentru un nou început”, adaugă Mariana Kapustinska.
„Am fost una dintre primele persoane care a venit să ajute la curățenia casei, pentru a o pregăti pentru femeile care urmau să se mute aici. S-a întâmplat ca, după o vreme, să ajung și eu în acest adăpost. Am finalizat cu succes programul, deși mi-a fost extrem de greu. A fost nevoie de sprijin psihologic și fizic. Sunt foarte recunoscătoare proiectului „Casa-adăpost” pentru tot acest ajutor. A fost dificil, dar am câștigat o libertate interioară imensă. Acum mă simt cu adevărat o femeie liberă”, mărturisește Arina.
Urmăriți-ne pe Telegram