Cu vioara-i din baladă, maestrul Nicolae Hacman adună și crește talente (VIDEO)
Virtuozul viorist Nicolae Hacman, artist emerit al Ucrainei, neoficial poartă și titlul de cel mai prețuit, îndrăgit, apreciat artist al neamului românesc din nordul Bucovinei. O spun aceasta nu doar pentru că și-a sărbătorit de curând o semnificativă aniversare și l-am admirat pe crestele succesului la spectacolul jubiliar. Or, de mai multe decenii, orice ieșire a sa în fața publicului, orice manifestare artistică a orchestrei sale sunt superbe sărbători.
Acum, însă, a ajuns la vârsta când își scoate în lume un impesionant tezaur de tinere talente, crescute și fericit realizate sub indrumarea sa. Bunăoară, podoaba concertului jubiluar al maestrului au fost două fetițe înzestrate cu har divin – viorista Livia Pidoima, deținătoarea trofeului Festivalului “Ciprian Porumbescu”, și naista cu răsunător renume, Patrisia Ivaneț. Pentru tinerii porniți pe drumul muzicii, Nicolae Hacman este ca un pom inflorit din care ei, asemenea albinuțelor, adună necrarul sublimului artistic.
La spectacolul din seara de 22 mai, colegii artiști de la Filarmonica de stat din Cernăuți , discipolii de la Colegiul de Artă “Isidor Vorobchevici” și de la școala de muzică nr.4 din Cernăuți au înălțat oda recunoștinței și bucuriei pentru distinsul omagiat. Au răsunat triluri de ciocârlie, cântec dulce de privighetoare, armonii de voci melodioase, de parcă toate păsările cerului s-au adunat într-o miraculoasă corală pentru a înălța un imn celui care de ani de zile ne vestește Primăvara – cu orchestrele Mărțișor, Plai, Mugurel. Sunt păsărele măiestre ce și-au făcut cuib în inimile muzicanților dirijați de arcușul virtuozului Nicolae Hacman.
De când mă știu în acest oraș, nu-mi amintesc ca primele zile ale lui Mărțișor să vină fără un spectacol de gală al orchestrelor maestrului Nicolae Hacman. Rapsodii vesele de primăvară au răsunat și în aceste zile triste, spectacolul de la Filarmonica regională „Dmytro Gnatiuc” întrunind instrumentiști a trei orchestre, dirijate de renumitul viorist Nicolae Hacman. Datorită sărbătorii sale am avut fericirea de a aplauda doi instrumentiști de excepție din Kiev – Andrei Voiciuk și Dmytro Motuzok, care au interpretat și melodii românești. Îndeosebi, a generat ovații “omul orchestră” Andrei Voiciuk cu melodii la țambal, la caval, ocarină, rupte din soare, dar și micuțul acordeonist, Iaroslav Motuzok, prezentat de moderatoarea Maria Fantuh, artistă emerit a Ucrainei, ca o mare speranță a muzicii instrumentale.
Spectacolul a culminat într-un ocean de aplauze pentru gingașul „Mugurel”, colectivul de tinere talente de instrumentiști. Condus de Nicolae Hacman, și acest colectiv va crește, va înflori, acei care astăzi sunt la primii pași îi vor ajunge și-i vor întrece pe virtuozii din orchestra „Plai”. Or, Nicolae Hacman singur își crește și desăvârșește talentele, luându-le de la primul freamăt, cum este fetița din Voloca, naista Patrisia Ivaneț, pe care am admirat-o și în acest concert. Menționăm că din anul 2015 orchestra ”Mugurel” se află sub egida Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți, condus de Iurie Levcic. La final, vioara lui Nicolae Hacman, i-a unit pe toți în iuresul Sârbei și Bătutei românești, ca într-o poiană a Grădinii Maicii Domnului, care a fost și ne dorim să fie Bucovina.
Urmăriți-ne pe Telegram