Din trecut spre prezent. Pagini de istorie a catedrei de limba și literatura română din Cernăuți: Ion Gh. Sbiera, Aron Pumnul
Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuti, datorită susținerii financiare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a revenit la proiectul „Caiete literare” care are drept scop publicarea de materiale didactice pentru școlile românești din Ucraina: texte ale scriitorilor români și analiza lor literară, ajutor didactic pentru organizarea cât mai efectivă a lecțiilor de literatura română etc.
Pas cu pas a început reconstiturirea istoriei Catedrei de Limba și Literatura Română din Cernăuți, astăzi Catedra de Filologie Română și Clasică prin evocarea activității intemeietorilor ei.
„Editura a început cu Aron Pumnul și elevul său Ion a lui Gheorghe Sbiera, primul șef al catedrei înființate în 1875, odată cu inaugurarea Universității austriece din Cernăuți. Ion Gh. Sbiera a fost membru fondator al Academiei Române. Următorul șef al catedrei nostre și decan al Facultății de Litere a Universității din Crnăuți a fost Sextil Pușcariu, membru al Academiei Române, lingvist cu renume mondial, participant la Marea Unire, redactor al ziarului „Glasul Bucovinei” care a apărut la Cernăuți în 1918. Dorim, ca evocând în amintirea noastră aceste personalități, să subliniem importanța acestei instituții pentru păstrarea identității românești în condițiile nefavorabile ale epocii – stăpânirea austriacă. Cărțile au în primul rând caracter didactic”, a declarat pentru Agenția de știri BucPress din Cernăuți, Alexandrina Cernov, director al Editurii „Alexandru cel Bun”, membru de onoare al Academiei Române.
Au apărut deja cărțile prevăzute de proiect: Pagini de istorie literară la Cernăuți. Aron Pumnul, vol. I și Ion Gheorghe Sbiera , Vol. II. Proiectul „Caiete literare pentru elevii, profesorii, studenții români și instituțiile culturale din Ucraina (Vol. I-II)” a fost sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind realizat în parteneriat cu Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina.
Cărțile sunt distribuite gratuit la Sediul Societății „Mihai Eminescu”. În zilele de miercuri (orele 12.00-16.00) vor fi organizate și întâlniri cu autorul lor – Alexandrina Cernov. În momentul de față se lucrează la volumul III – Sextil Pușcariu, care va fi tipărit în 2023.
„Mulțumim Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru susținerea în acest an a mai multor cărți scrise la Cernăuți. În aceste zile de război cartea are o importanță deosebită pentru susținerea limbii și identității naționale a românilor din Cernăuți”, susține autorul și coordonatorul acestui proiect.
Urmăriți-ne pe Telegram