Guvernul de la Kiev, îngrijorat de încălcarea dreptului la studiu în limba ucraineană în regiunea Transcarpatia
O serie de probleme în organizarea învățământului în limba ucraineană au fost identificate în raionul Beregovo din Transcarpatia, locuit de etnici maghiari. În 37 de școli de acolo nu există nici o clasă în care educația să se desfășoare doar în limba ucraineană, potrivit unui raport postat pe pe site-ul comisarului pentru protecția limbii de stat.
Măsurile controlului de stat asupra utilizării limbii ucrainene au fost efectuate la sfârșitul anului 2022. „În special, în majoritatea celor 108 școli din raionul Beregovo din Transcarpatia, există clase cu limba maghiară de predare alături de limba de stat, dar în 37 dintre ele nu s-a format nici o singură clasă, în care predarea ar avea loc numai în limba de stat”, se spune în mesaj.
În comunitatea Kosoni există 4 școli, ale căror nume oficiale complete conțin cuvintele „cu limba de predare maghiară”. În special, vorbim despre gimnaziul Popivsk, gimnaziul Rafainivsk, gimnaziul Shomivsk, gimnaziul Zapsonsk.
„S-a stabilit că programele de învățământ ale tuturor școlilor din raion, în care cursurile sunt predate în limba maghiară alături de limba de stat, nu precizează limba de predare pentru fiecare materie. O astfel de situație poate determina alte încălcări”, se spune în mesaj.
„Conducerea școlii gimnaziale din Vinogradov a raportat că la toate clasele disciplinele sunt predate simultan în două limbi: 70% în maghiară, 30% în ucraineană. Această formă de educație contrazice actualei legislații, în special prevederilor părții a șasea a articolului 5 din Legea Ucrainei „Despre învățământul secundar general complet”, potrivit raportului.
În cadrul implementării controlului de stat, s-a mai descoperit că în unele acte ale Ministerului Educației și Științei ale Ucrainei, contrar legislației, se aplică definiția de „școală cu limba de predare maghiară”.
„Acest lucru creează motive pentru ca instituțiile de învățământ secundar general să încalce normele legislației privind limba de stat și poate duce la procesul de segregare a elevilor care sunt reprezentanți ai minorității naționale a Ucrainei de comunicarea cu alți copii. Imposibilitatea stăpânirii limbii ucrainene, în conformitate cu standardele educaționale, va încetini integrarea deplină a solicitanților de educație în societatea ucraineană”, este raportat pe site-ul Comisarului pentru Protecția Limbii de Stat.
Conform rezultatelor controlului de stat, a fost întocmit un act cu recomandări pentru eliminarea deficiențelor identificate.
Legislația actuală nu prevede funcționarea instituțiilor de învățământ cu predare în limba minorității naționale. În schimb, legea prevede crearea unor clase (grupuri) separate cu predare în limba minorității naționale respective împreună cu limba de stat. În același timp, la astfel de clase, timpul de studiu pentru disciplinele predate în limba de stat ar trebui să crească treptat de la 20% în clasa a V-a la 60% în liceu.
La sfârșitul anului trecut, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat noua lege a minorităţilor naţionale pe fondul unor critici din partea statelor vecine, inclusiv din partea României şi Ungariei.
Legea, adoptată în contextul cerinţelor Uniunii Europene, conţine definirea conceptului de „minorităţi naţionale” şi prevede „drepturile, libertăţile şi obligaţiile membrilor” grupurilor etnice minoritare. Legea conţine prevederi privind identificarea membrilor grupurilor etnice din Ucraina, norme privind exprimarea, utilizarea limbilor materne şi procesul educaţional.
Legea a fost criticată de Guvernul Ungariei, care este nemulţumit că este prevăzut conceptul de cetăţenie unică, cea ucraineană, astfel că etnicii maghiari cu cetăţenie ucraineană şi ungară nu mai pot beneficia de anumite facilităţi, precum deţinerea de paşaport ungar, potrivit publicaţiei Magyar Nemtzet. Legea a fost criticată de Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului şi de Alianţa Culturală a Maghiarilor din Transcarpatia pentru că nu rezolvă „nedreptățile” cauzate de legislația în domeniul educației.
Urmăriți-ne pe Telegram