La Berchișești s-a desfășurat ședința Cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi”, reunind oameni de creație din Cernăuți și Suceava
La 10 iulie, la Berchișești, s-a desfășurat ședința Cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi”, reunind oameni de creație din Cernăuți și Suceava.
Cenaclul literar transfrontalier, moderat de Gina Puică, fosta șefă a Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în cadrul Universității Naționale din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și poetul Constantin Horbovanu de la Clubul de Inițiativă Literară din Suceava, a reunit în ultimii ani poeți de toate vârstele din județul Suceava și regiunea Cernăuți.
Un adevărat dialog poetic tranfrontalier, un schimb de idei și modele literare în contextul Bucovinei istorice reîntregite prin cultură este acest cenaclu, potrivit participanților și organizatorilor, citați de BucPress Cernăuți.
Cezar Straton, vicepreședinte Fundației Culturale a Bucovinei, în prezența președintelui fundației Vasile Rusu, a decernat premiile Fundației Culturale a Bucovinei.
Premiul Opera Omnia: Monahiei Elena Simionovici (Voroneț) , ”Pentru lunga slujire a altarelor sfinte, pentru farmecul și evlavia cu care vorbește și scrie despre Voroneț”, Vasile Tărâțeanu (Cernăuți), ” Pentru întreaga, îndelungata și bogata contribuție a Domniei-Sale la neuitarea fraților de către frați”, Radu Bercea, ”Pentru talentul cu care ne dovedește, cu polivalente unelte artistice, că viața e o explozie de culori, de bucurii și de speranțe.”
Premii de excelență: Stareței Mănăstirii Voroneț, maica stravroforă Gabriela Platon, ”Pentru neobosita ei strădanie întru păstrarea, cunoașterea și cinstirea valorilor eterne întruchipate de Sfânta Mănăstire Voroneț, doamnei primar al comunei Berchișești, Violeta Țăran, pentru generozitatea și consecvența cu care sprijină și promovează arta, cultura, educația și tradițiile, premiul de excelență ”Paznic de far”: Dragoș Olaru, (Cernăuți), ”Pentru mândria lui de a nu uita că e român, pe care o confirmă, neobosit, prin toate scrierile și demersurile sale, poetului Doru Mihai Mateiciuc, ”Pentru cărțile sale din ultimii ani, dovedind originalitate poetică și ludică.”, Petrea Tabarcea, ”Pentru consecvența cu care-și cinstește obârșia, pentru cărțile memorabile dedicate personalităților Bucovinei”.
Nordul Bucovinei a fost reprezentat la eveniment de doi poeți. Este vorba de Nicolae Șapcă, redactor șef la ziarul ,,Monitorul Bucovinean” și Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress Cernăuți.
Tinerele talentele din comuna Berchișești au cântat și dansat, arătând publicului că Bucovina reîntregită prin artă are rădăcini cultural-istorice imposibil de separat.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Foto: Carmen Marcian
Urmăriți-ne pe Telegram