La Cernăuți și Suceava va fi lansată cartea „Călătorii identitare. Românii megieși” (vol. 2) de Mihai Nicolae
Cartea „Călătorii identitare. Românii megieși” (vol. 2) de dr. Mihai Nicolae, președintele Institutului „Frații Golescu” pentru Relația cu Românii din Străinătate (București), va fi lansată în perioada 7-9 iunie a.c. la Suceava și Cernăuți. Volumul care va fi prezentat în Bucovina istorică este o sinteză documentară unică dedicată comunităților istorice românești din jurul României (nordul Bucovinei, Basarabia, Maramureșul din dreapta Tisei, Timocul sârbesc, românii din Ungaria), potrivit Agenției BucPress din Cernăuți.
Datorită complexității temelor, în cazul Bucovinei și Basarabiei, autorul s-a concertat asupra studiilor culturale „Cernăuți în câteva ipostasuri” (nordul Bucovinei) și „Altare și frontiere” (Basarabia). „Am păstrat, în ambele cazuri, profilul unui studiu cultural, dar am prezentat și unele aspecte „șoptite” sau trecute sub tăcere din cauza discuțiilor contradictorii purtate în jurul celor două regiuni”, potrivit autorului.
Suceava – 7 iunie, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, ora 11:00
La Suceava cartea „Călătorii identitare. Românii megieși” va fi lansată vineri, 7 iunie, ora 11:00 în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.
Moderator: Gheorghe Gabriel Cărăbuș, managerul bibliotecii județene. Prezintă: lect. univ. dr. Irina Airinei Vasile, președinte al Asociației „Anima Fiori”, coordonator de ediție și Marin Gherman, lect. univ. dr. al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, președinte și coordonator editorial al Centrului Media BucPress din Cernăuți.
Cernăuți – 9 iunie, Palatul Național al Românilor, ora 12:00
La Cernăuți cartea va fi lansată duminică, 9 iunie, ora 12:00, la Palatul Național al Românilor – sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.
Moderator: Vasile Bâcu, președintele Societății „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți.
Prezintă: lect. univ. dr. Irina Airinei Vasile și Maria Toacă, publicistă, președinta Societății „Doamnele Române”, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a Uniunii Scriitorilor Bucovineni.
La evenimentele din nordul și sudul Bucovinei sunt invitați toți doritorii!
Despre carte
O mărturisire: „Călătorii identitare. Românii megieși” volumul al doilea, s-a născut din dorința, ba chiar din obligația morală sincer resimțită a autorului – dr. Mihai Nicolae – de a pune în operă o sinteză documentară unică dedicată comunităților istorice românești din vecinătatea României, comunități care nu au fost cuprinse în volumul I al acestei lucrări de referință pentru istoria noastră. Este vorba, de această dată, despre dulcea Basarabie, mereu pierdută și mereu regăsită, mai românească de fiecare dată și mai adâncită în credința ei. Se vorbește despre mitica Bucovină, Moldova de Sus, cu ierarhi iubitori de cultură și devotați ortodoxiei românești, cu o istorie multietnică fabuloasă și cu întorsături ale destinului istoric pline de suferință umană. Se mai vorbește, în acest volum la fel de riguros structurat ca și primul, despre Maramureșul de Nord, despre care Tache Ionescu a spus: „Dacă România la Paris ar fi avut înțelepciunea să discute frontierele noastre punct cu punct, sunt sigur că ar fi obținut pentru Maramureș alte granițe.”
Se mai vorbește, tot aici, despre Timocul sârbesc, despre românii timoceni care știu că sunt „alt neam” decât sârbii sau bulgarii. „Limba maternă și tradițiile i-au ajutat să își păstreze specificul național confirmându-se, astfel, unitatea românească dintre nordul și sudul Dunării.”- scrie autorul.
Se mai vorbește, în cele din urmă, despre românii din Ungaria, despre Micherechiul supranumit cândva „Micul București”, despre personalitățile născute acolo, despre școală, biserică, credință, istorie, dragoste de carte și de limbă românească. De aceea, poate, se cântă până în zilele noastre: „În Ardeal și Bucovina / Are Dumnezeu grădina”. O grădină binecuvântată a neamului românesc este și această carte. De aceea, bucurați-vă de paginile așternute cu grijă și atâta dragoste de autor și pregătite de oamenii dragi de la Editura Universul Academic. Veniți în mijlocul românilor megieși, aduceți-i la noi prin această plăcută lectură! (Dr. Irina Airinei, coordonatoarea ediției).
Urmăriți-ne pe Telegram