Minus 200 de miliarde de dolari: SUA au redus datoria Ucrainei la 100 de miliarde

SUA au redus evaluarea „datoriei” Ucrainei la 100 de miliarde / Statele Unite au redus suma pe care Ucraina ar trebui să o returneze pentru ajutorul primit de la începutul invaziei pe scară largă, de la 300 de miliarde de dolari la aproximativ 100 de miliarde, informează Bloomberg, citat de thepage.ua.
De ce au decis SUA să reducă suma pe care Ucraina ar trebui să o returneze? În urma unui nou tur de negocieri la Washington privind acord referitor la exploatarea resurselor naturale, administrația președintelui Donald Trump a redus suma ajutorului acordat Ucrainei de la începutul războiului, de la 300 de miliarde de dolari la circa 100 de miliarde. Această cifră este apropiată de estimarea autorităților ucrainene – aproximativ 90 de miliarde de dolari.
Administrația Trump insistă ca Ucraina să semneze un acord privind împărțirea profiturilor din viitoarele proiecte de investiții, în special în domeniul resurselor minerale și infrastructurii. Astfel, SUA intenționează să-și recupereze o parte din zecile de miliarde de dolari oferite Ucrainei sub formă de arme și alte tipuri de asistență, în timpul mandatului președintelui Joe Biden.
Acordul de parteneriat va conferi Statelor Unite un drept de prioritate asupra profiturilor, care vor fi direcționate către un fond special de reconstrucție, aflat sub controlul Washingtonului. Totodată, Ucraina refuză să recunoască ajutorul anterior al SUA drept o datorie și încearcă să obțină condiții mai favorabile în cadrul negocierilor, notează Bloomberg.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Statele Unite privind resursele minerale au fost „pozitive” și a anunțat noi întâlniri.
„Ucraina a venit cu o contraofertă în weekend, iar negocierile sunt încă în desfășurare. Suntem foarte, foarte aproape. Acordul ar putea fi semnat chiar săptămâna aceasta”,
– a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, răspunzând unei întrebări despre stadiul negocierilor.
Potrivit surselor Bloomberg, administrația Trump nu dorește să își asume obligația de a investi în acest fond pe viitor, amânând luarea unei decizii pentru un moment ulterior, afirmă aceleași surse. Pentru Ucraina, atragerea de investiții reprezintă obiectivul principal în orice astfel de acord. În schimb, Trump continuă să insiste că cheltuielile SUA în timpul războiului ar trebui considerate o contribuție directă a Washingtonului la acest fond. Conform surselor, partea ucraineană nu a reușit, în timpul negocierilor, să convingă oficialii americani să renunțe la această abordare.
Sursa citată reamintește, până la începutul anului 2025, SUA au alocat Ucrainei aproximativ 185 de miliarde de dolari, sub formă de ajutor militar, economic, umanitar și cooperare în domeniul securității. Totuși, aproape jumătate din această sumă a rămas în Statele Unite, sub forma contractelor militare și a altor cheltuieli interne. Analistul militar Benjamin Cook estimează că Statele Unite au obținut, în urma acestui ajutor, beneficii directe și indirecte între 778,7 miliarde și 1,66 trilioane de dolari.
Urmăriți-ne pe Telegram