„Nu se mai poate de tipărit bani” – șeful Băncii Naționale a Ucrainei
Șeful Băncii Naționale a Ucrainei, Kirilo Șevcenko, consideră că emisia de bani nu este abordarea care va permite economiei să rămână stabilă pentru o lungă perioadă de timp și să minimizeze consecințele economice și sociale negative ale războiului se cer aplicate metode de optimizare a finanțelor statului.
După cum a scris Șevcenko în publicația „Adevărul economic”, continuarea emisiei grivnei va crește inflația, prețurile și va submina încrederea în în guvernul actual.
„În comparație cu alte modalități de satisfacere a nevoilor bugetare, tipărirea banilor se caracterizează prin eficiență ridicată și posibilitatea reducerii pe termen scurt a poverii pierderilor de război pentru populație și afaceri”, a menționat el.
Totodată, el a subliniat că este necesar să se caute modalități alternative de umplere a bugetului, întrucât monetizarea, deși a oferit țării timpul necesar, nu poate rezolva problemele economiei și ale bugetului.
Șevcenko a spus că odată cu începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, valoarea veniturilor fiscale a scăzut brusc din cauza distrugerii întreprinderilor sau a ocupării anumitor regiuni, a nevoilor semnificative de apărare, umanitare și sociale, a inițiativelor de reducere a impozitelor.
„A apărut o situație când posibilitățile de completare a bugetului de stat din surse tradiționale sunt minime, iar nevoia de finanțare crește cu fiecare zi de război”, a spus Șevcenko.
Potrivit președintelui Băncii Naționale a Ucrainei, nevoia de finanțare prin emisii este în creștere cronică: 20 de miliarde grivne în martie s-au transformat în 50 de miliarde grivne separat în aprilie și mai, iar 105 miliarde grivne au fost deja monetizate în iunie. Șevcenko a subliniat că emisia nu poate asigura redistribuirea banilor către sarcini prioritare pentru țara în război și provoacă creșterea sărăciei.
Șeful Băncii Naționale a Ucrainei prezice că inflația poate devaloriza rapid veniturile și economiile unei game largi de ucraineni. Doar proprietarii de active reale, valută, alte valori și exportatorii de bunuri și servicii vor primi beneficii pe termen scurt.
„Dar până la urmă, toată lumea pierde, pentru că economia fără o unitate monetară de încredere nu are nicio șansă de creștere sau de redresare”, subliniază Șevcenko.
El a mai spus că „grivna de emisie” pune presiune asupra cursului de schimb valutar, iar pentru a susține grivna este necesară vânzarea monedei din rezerve.
Șeful Băncii Naționale consideră că, dacă se va lăsa politica actuală de emitere a banilor pentru acoperirea deficitului bugetar, „la un moment dat se poate pierde controlul asupra economiei, se va adânci nedreptatea socială, capacitatea de apărare a țării, precum și suveranitatea sa monetară va fi subminată”.
Potrivit lui Kirilo Șevcenko, există o altă opțiune – redistribuirea bugetului la nevoile prioritare într-un mod controlat. Aceasta va însemna modificarea bugetului, reducerea cheltuielilor necritice, creșterea veniturilor.
„O povară fiscală mai mare asupra afacerilor și a lucrătorilor este o alegere suboptimă. Afacerile trebuie să se redreseze. Taxele ar trebui să fie un stimulent pentru a limita cheltuirea necritică a resurselor necesare pentru continuarea apărării. Acest lucru se poate face prin creșterea taxelor pe consum, import, active și chirie”, sugerează șeful Băncii Naționale.
El a cerut, de asemenea, o creștere a ratelor Obligațiunilor din împrumuturile de stat interne ale Ucrainei (OVDP) grivnei la nivelul pieței.
Prețurile de consum din Ucraina au crescut cu 2,7% în mai 2022 față de aprilie 2022 și cu 13,9% de la începutul anului.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram