O criză gravă a forței de muncă în Ucraina în contextul războiului – analiza unui sociolog de la Kiev
Criza forței de muncă în Ucraina este inevitabilă, indiferent de situația privind întoarcerea ucrainenilor de peste hotare. În același timp, există încă riscul unei migrații postbelice, a declarat Ella Libanova, directoarea Institutului de Demografie și Studii Sociale „Mykhailo Ptukha” al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, ca a oferit un interviu pentru proiectul “Removska Interview” de la Hromadske.
“Principala speranță este întoarcerea ucrainenilor. Dar nu toți se vor întoarce. În plus, îmi doresc foarte mult să evităm un val de migrație postbelică. Când bărbații vor pleca”, a spus Libanova. Ea a explicat că femeile din străinătate se adaptează, își găsesc locuri de muncă, își înscriu copiii la școli și grădinițe și, prin urmare, bărbații vor dori probabil să se alăture familiilor lor după ce războiul se va încheia.
Când jurnalistul a precizat că multe refugiate susțin că așteaptă ca războiul să se termine sau ca situația de securitate să se îmbunătățească înainte de a se întoarce în Ucraina, Libanova a spus că aceasta este o chestiune teoretică pentru aceste femei, iar ele vor lua o decizie reală “atunci când problema va ajunge la un punct culminant”.
“Când oamenii au plecat, 90% au spus că se vor întoarce. Astăzi, nu mai sunt 90%. Și, din păcate, acest număr va scădea. În primul rând, ei se adaptează acolo, iar în al doilea rând, fiecare lună de război duce la distrugeri – locuințe, infrastructură. Se pierd locuri de muncă și așa mai departe”, a adăugat directorul Institutului de Demografie și Studii Sociale.
Peste 8 milioane de ucraineni au devenit refugiați. Potrivit ONU, la data de 23 mai 2023, peste 8,25 milioane de ucraineni au devenit refugiați de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Organizația a precizat că peste 5,14 milioane dintre refugiații ucraineni au solicitat statutul de rezidenți temporari în țările vecine din Europa de Vest.
Urmăriți-ne pe Telegram