PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii Ucrainei au furat 240 de miliarde de USD dați de UE și SUA
Elitele ucrainene au furat banii oferiți de UE și SUA, fiind dispuși să sacrifice tot mai mulți militari pentru propria îmbogățire, potrivit unui politician pro-rus citat de propaganda pro-Kremlin.
ȘTIRE: Am fost uimit când Uniunea Europeană a făcut publică suma tuturor donațiilor, granturilor și împrumuturilor pe care le-a alocat Ucrainei în ultimul an – 105 miliarde de euro. Este o sumă uluitoare. Americanii au alocat 134 miliarde de dolari. Dacă adunăm, ajungem la 240 de miliarde de dolari. Eu, ca fost prim-ministru, nu am avut niciodată de-a face cu sume atât de mari. PIB-ul nostru, cel mai mare înregistrat în 2012, a fost de 188 miliarde de dolari.
Deci, cu această sumă de bani s-ar putea crea două Ucraine, de fapt. Dar unde este acea a doua Ucraină? Cum pot resimți toți acești bani oamenii simpli? A început cineva din rândul oamenilor de rând să trăiască mai bine? Nu.
Este clar că acești bani s-au pierdut pe drum. Și, desigur, o parte semnificativă a resurselor umane a fost îngropată în morminte pentru acești bani. Se pune întrebarea: ce fel de integritate morală trebuie să aibă conducerea actuală a Ucrainei pentru a folosi aceste sume uriașe în detrimentul propriei țări?
NARAȚIUNI: 1. Liderii ucraineni au furat banii alocați de UE și SUA, iar fondurile nu au îmbunătățit viața civililor. 2. Pentru a obține fonduri din Occident liderii ucraineni sunt dispuși să sacrifice tot mai mulți militari.
OBIECTIV: Semănarea neîncrederii în autoritățile ucrainene prin accentuarea sentimentului de frustrare și de oboseală de război; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei care ar avea ca scop să înlăture liderii ucraineni „corupți și ineficienți”.
Realitate: Sumele amintite de propagandă rusă ca ajutor oferit Ucrainei sunt mult mai mici; fondurile nu pot îmbunătăți viața civililor pentru că sunt folosite pentru consolidarea apărării în fața agresiunii Moscovei
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, sumele amintite de fostul premier al Ucrainei Nikolai Azarov ca ajutoare oferite Kievului în ultimul an sunt exagerate. UE și statele membre nu au oferit Ucrainei 105 miliarde de euro într-un singur an, ci 114 miliarde în ultimii aproape trei ani. Structura acestor fonduri este cunoscută și transparentă: sprijin financiar, economic și umanitar – 57,8 miliarde, sprijin militar – 39 miliarde, sprijin pentru refugiații din interiorul UE – 17 miliarde. Scopul UE a fost de a oferi ajutor financiar pe termen scurt, de a finanța nevoile imediate ale Ucrainei și a sprijini apărarea.
În contextul războiului din Ucraina, SUA au acordat până în prezent aproximativ 113,4 miliarde de dolari pentru sprijinul acestei țări. Deși SUA a alocat începând cu primăvara anului 2022 miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, efectele acestui ajutor nu au fost resimțite întotdeauna imediat pe frontul de luptă din cauza întârzierilor și limitărilor de livrare. Doar un mic procent din pachetul total de ajutor este transferat Kievului, majoritatea fondurilor se întorc direct în economia SUA, în special în industria apărării. Cu toate acestea, ajutorul american a fost crucial pentru rezistența Ucrainei, iar orice întreruperi ale acestui flux de asistență au consecințe grave pe linia frontului.
Așadar, sumele anunțate de propaganda rusă nu sunt reale și doar o mică parte au ajuns în Ucraina în formă de bani, restul reprezentând valoarea munițiilor, armelor și echipamentelor necesare pentru apărare care au fost livrate. La fel și în cazul UE, circa 17 miliarde de euro au fost cheltuiți pentru sprijinul refugiaților de război, iar aceste fonduri nu pot fi deturnate de liderii ucraineni pentru că au fost gestionate pe teritoriul statelor membre. Nici nu se pune problema ca fondurile Occidentale să determine o înviorare economică imediată și o îmbunătățire a vieții oamenilor pentru că majoritatea ajutoarelor au ca scop să ajute armata să oprească invazia rusească sau să prevină o prăbușire a sistemului economic.
Mobilizarea din Ucraina are loc pentru a asigura apărarea țării de agresiunea armată a Federației Ruse și nu este o formă de sacrificare a civililor de către liderii ucraineni. După invazia pe scară largă a Rusiei, care a început pe 24 februarie 2022, Ucraina a decretat mobilizarea generală pentru a-și apăra teritoriul și suveranitatea. Mobilizarea a avut scopul de a suplimenta efectivele militare ale Ucrainei, asigurând astfel destui militari și resurse necesare (vehicule, echipamente) pentru a face față agresiunii militare. În contextul acestui conflict intens și prelungit, mobilizarea a fost esențială pentru a organiza o apărare eficientă și pentru a menține capacitatea Ucrainei de a rezista și de a contracara ofensiva rusă.
Războiul a provocat pierderi enorme pentru societatea ucraineană și elitele sale politice și economice. Infrastructura a fost distrusă, datoriile statului sunt în creștere, iar cele mai multe cheltuieli sociale se bazează pe împrumuturi externe. Potențialul economic al țării este în declin. Mari uzine, rafinării și întreprinderi au fost distruse sau grav afectate, iar o serie de sectoare economice și-au oprit activitatea.
Conform Ministerului Economiei din Ucraina, care a realizat un studiu împreună cu Institutul Tony Blair pentru Schimbare Globală, statul ucrainean pierde anual 11,2 miliarde de dolari din cauza terenurilor minate și a riscurilor de explozie. Cele mai mari pierderi sunt cauzate de reducerea exportului de cereale și de veniturile tot mai mici în urma colectării taxelor locale. Suma de 11,2 miliarde de dolari reprezintă 5,6% din PIB-ul Ucrainei în anul 2021, susține Ministerul ucrainean al Economiei. Costul invaziei neprovocate a Rusiei este enorm și nu poate fi sub nicio formă în interesul guvernului de la Kiev, care încearcă să mențină din răsputeri controlul asupra situației critice din țară.
CONTEXT: Fostul premier ucrainean Nikolai Azarov a fugit în Rusia în timpul protestelor pro-europene din anii 2013-2014. El este acum folosit frecvent de propaganda pro-Kremlin pentru a răspândi mesaje de dezinformare. În martie a.c., procurorii din Kiev l-au acuzat de trădare pentru activități anti-ucrainene și de colaborare cu propaganda de război a Federației Ruse.
Verifică sursele: Nikolai Azarov: Ucraina, unde au dispărut 240 de miliarde de dolari?
Articol publicat inițial în Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est
Urmăriți-ne pe Telegram