PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE a ruinat Ucraina
UE distruge Ucraina prin finanțarea războiului, nu a ajutat-o cu nimic și i-a ruinat economia, potrivit propagandei pro-Kremlin.
ȘTIRE: Din păcate, oamenii sunt atrași de iluzii create de discursurile despre aderarea la NATO și UE. Acest lucru nu se referă doar la Ucraina. Ne punem o întrebare economică simplă. Ce veți aduce pe această piață comună? Cu ce sunteți interesanți pentru această piață ?
Uniunea Europeană este o piață imensă, competitivă, tehnologizată și foarte exigentă. Aderarea la această piață, după cum ne arată cazul Ucrainei, care a semnat un acord de asociere a avut consecințe grave. Rezultatul a fost o economie distrusă complet. A avut loc dezintegrarea tuturor ramurilor tehnologice pe care le mai aveam […]
Este o țară în care trebuie dezvoltată infrastructura și investite sume enorme în drumuri, comunicații, construcții, extinderea porturilor etc. Se cer cheltuieli considerabile.
Uniunea Europeană va investi astfel de sume? Acum investește fonduri doar în distrugerea Ucrainei, în furnizarea de arme, în finanțarea armatei. Va investi oare în dezvoltarea infrastructurii? În 30 de ani nu a fost realizat niciun proiect de infrastructură comun cu Uniunea Europeană.
NARAȚIUNI: 1. Apropierea Ucrainei de UE a generat distrugerea economiei. 2. UE și Ucraina nu au implementat niciun proiect comun de infrastructură. 3. UE finanțează războiul din Ucraina și distrugerea acestei țări.
OBIECTIV: Discreditarea Occidentului și a autorităților de la Kiev care au ales calea de aderare la UE; justificarea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Economia ucraineană nu a fost distrusă în urma implementării prevederilor acordului de asociere cu UE, ci din cauza invaziei la scară largă a Rusiei.
Apropierea Ucrainei de UE nu a generat distrugerea economiei, ci înviorarea acesteia prin reorientarea treptată a producătorilor spre piețele europene. Rusia a devastat economia Ucrainei în contextul războiului prin atacuri militare care au vizat infrastructura esențială, cum ar fi fabricile, centralele electrice și rutele de transport, provocând pagube semnificative. Blocada porturilor ucrainene a restricționat comerțul și exporturile, afectând grav sectorul agricol. Instabilitatea generată de conflict a condus la pierderi masive de locuri de muncă și la o scădere dramatică a investițiilor străine, contribuind astfel la o recesiune economică profundă și la dificultăți în procesul de redresare economică. UE s-a angajat să ajute Ucraina, oferindu-i fonduri inclusiv pentru cheltuielile sociale (pensii, salarii, cheltuieli curente etc.)
În trecut, UE a implementat o serie de proiecte comune cu Ucraina. Este vorba de proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport (investiții în modernizarea căilor ferate, a drumurilor și porturilor, deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei), proiecte în domeniul energiei (diversificarea surselor de energie, îmbunătățirea eficienței energetice și interconectarea rețelelor electrice cu cele din UE), dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, proiecte de mediu (reabilitarea zonelor afectate de poluare și promovarea unei economii circulare), proiecte de digitalizare și telecomunicații.
Doar prin Programul UE România-Ucraina au fost finanțate în anii 2014-2020 zeci de proiecte de infrastructură în regiunile vestice ale țării. UE continuă să finanțeze proiecte transfrontaliere, în baza noului program de dezvoltare interregională. Comisia Europeană planifică o finanțare de 2,5 miliarde de euro pentru proiecte de modernizare a infrastructurii în rețeaua transeuropeană de transport, inclusiv din R.Moldova si Ucraina. În timp ce Rusia distruge infrastructura Ucrainei, UE finanțează reconstrucția țării și elaborează mecanisme viabile de implementare a unor astfel de proiecte.
UE nu finanțează războiul din Ucraina și distrugerea acestei țări, ci sprijină eforturile defensive ale Kievului. Occidentul are tot dreptul să ajute Ucraina, potrivit Cartei ONU și normelor dreptului internațional. De la invazia Ucrainei de către Rusia, UE a oferit Kievului ajutoare economice, umanitare și militare în valoare de peste 88 de miliarde de euro. De asemenea, UE a impus o serie de sancțiuni împotriva unor persoane fizice și organizații, menite să slăbească economia Rusiei prin restricționarea accesului la tehnologii și piețe esențiale, afectând astfel capacitatea acesteia de a continua războiul. În prezent, UE contribuie substanțial la consolidarea rezilienței Ucrainei și a instituit un nou Mecanism pentru Ucraina, destinat să ofere țării un sprijin financiar stabil de până la 50 de miliarde de euro în perioada anilor 2024-2027.
CONTEXT: După Euromaidanul de la Kiev din anii 2013-2014, când sute de mii de cetățeni au protestat împotriva deciziei președintelui fugar în Rusia, Viktor Ianukovici, de a nu semna un acord de asociere cu UE, noile autorități s-au concentrat pe apropierea instituțională de Bruxelles. Acordul de asociere a fost semnat în 2016, fiind lansat procesul de europenizare a societății și a economiei. Kievul a solicitat să devină membru al UE în martie 2022, în plin război cu Rusia, devenind stat-candidat și lansând ulterior negocierile de aderare. Urmează realizarea unei serii de reforme
Verifică sursele: De ce este atât de ușor de manipulat poporul cu ajutorul minciunilor despre aderarea la NATO și UE?
Articol apărut inițial pe Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est,
Urmăriți-ne pe Telegram