Și copiii din Cernăuți vor pace și așteaptă ca părinții lor plecați la război să revină acasă (VIDEO)
La Grădinița „Grâurel” din orașul Cernăuți, unica instituție preșcolară din centru regional unde există și două grupe românești, ieri a avut loc sărbătoarea toamnei, fiind organizat și un Târg de binefacere, menit să susțină tinerii militari aflați pe front. Numai din cadrul instituției preșcolare „Grâurel” din orașul Cernăuți 16 copii își așteaptă cu dor părinții să revină de la război acasă.
16 copilași de la Grădinița „Grâurel” din orașul Cernăuți au uitat deja când ultima dată tatăl lor i-a condus de mânuță la Grădiniță. Ei nu știu de ce au rămas acasă singuri, doar cu mama. Ei nu știu că tatăl lor e la război.
Probabil că aceste momente triste din viața copiilor care-și așteaptă zi și noapte tăticii să revină acasă i-a determinat pe părinții copiilor de la această instituție preșcolară de învățământ, dar și pe educătoarele de la Grădinița ucraineano-română din Cernăuți să organizeze la acest sfârșit de săptămână un Târg de toamnă de binefacere, iar toți banii adunați să fie transmiși pe front acestor părinți.
Elena Stefanciuc, directorul instituției preșcolare „Grâurel” din orașul Cernăuți:
„Astăzi la instituția noastră preșcolară de învățământ nr. 54 „Grâurel” din orașul Cernăuți are loc sărbătoarea toamnei „Lumea talentelor”. Copii și-au demonstrat talentele lor: au cântat, au dansat. Însă, ca un fir roșu în cadrul acestei sărbători a fost Târgul de toamnă. Știm cu toții că trăim vremuri grele, avem război în țară. Părinții noștri au decis să organizăm un Târg de binefacere întru susținerea părinților care astăzi sunt pe front și apără hotarele Ucrainei de invazia rusă. Toți banii care vor fi colectați astăzi la Târgul nostru de toamnă vor fi donați părinților aflați pe front”, a spus Elena Stefanciuc.
Tânăra educătoare Elena Ungureanu, este foarte recunoscătoare părinților, care au ajutat-o să organizeze în cadrul Târgului de binefacere și o masă bogată cu bucate tradiționale românești.
„Am propus să pregătim masa cu bucate tradiționale românești. Sunt bucuroasă că am avut un sprijin din partea părinților, că avem o masă frumoasă, bocată. Sunt bucuroasă că avem așa copii minunați, că avem 32 de copiii în grupa noastră. Activitatea cu copiii este foarte minunată. Aceasta este unica grădiniță din orașul Cernăuți unde copiii sunt educați în limba română”, a spus Elena Ungureanu.
Liviu Rusu din Cernăuți a venit împreună cu întreaga familie la sărbătoarea toamnei pentru a-i ajuta pe părinții copiilor de la această grădiniță, care se află pe front și pentru a încuraja și susține inițiativa celor care au lansat ideea de a organiza un asemenea Târg de binefacere:
„La Grădiniță a avut astăzi loc sărbătoarea toamnei la care copiii din toate grupele au participat cu poezii, cântece, dansuri, la care grupa preșcolară „Romanița ” a pregătit bucate tradiționale românești : mici, ciorbă rădăuțeană și alte gustărele tradiționale din nordul Bucovinei. În cadrul acestui iarmaroc sunt adunați bani pentru sprijinul armatei ucrainene, pentru soldații care luptă pe front, pentru ca ascești copilași să se bucure de pace și să se joace la grădiniță”, a mai spus Liviu Rusu..
Diana Chiriac, mamă a trei copii și-a exprimat bucuria, ca și mulți alți părinți, etnici români din nordul Bucovinei, pentru faptul că grație acestei Grădinițe, copiii români din orașul Cernăuți mai vorbesc încă românește.
„Suntem chiar fericiți că ne putem educa copiii aici în limba maternă. E o mare fericire pentru că copiii își păstrează tradițiile părinților, tradițiile buneilor. Chiar și mâncărurile făcute, ciorba românească, sau mămăliga, brânza de oaie, care reprezintă tradițiile noastre”.
„Mă numesc Ala Pavziuc. Am fetiță aici, la Grădiniță. Avem de la grădiniță 16 părinți care sunt acolo pe front, care ne apără țara, care ne apără somnul noștru. Și toți banii care i-am adunat astăzi îi vom transmite pe front”, ne-a informat Ala Pavziuc.
Târgul de binefacere, organizat la Grădinița ucraineano-română „Grâurel” din Cernăuți a fost doar un prilej de a-i încuraja pe tinerii din nordul Bucovinei aflați pe front și de a le spune că și copilașii lor rămași acasă, ar face tot posibilul să readucă pacea pe pământ și să-și îmbrățișeze din nou părinții dragi plecați la război.
Urmăriți-ne pe Telegram