The Wall Street Journal – Rusia își ascunde aviația de loviturile cu rachete ATACMS
Ucraina a declarat că a folosit pentru prima dată avioane de luptă americane F-16 pentru interceptarea dronelor și rachetelor rusești în timpul atacurilor masive. În schimb, Rusia a decis să își protejeze aviația de posibile lovituri, scrie The Wall Street Journal, citat de Gazeta.ua.
Publicația subliniază că atacurile Rusiei evidențiază o problemă disperată pentru Ucraina – cum să își protejeze teritoriul cu un număr limitat de sisteme de apărare aeriană și cu resursele de rachete-interceptoare în scădere. Potrivit comandantului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mîkola Oleșciuk, Ucraina a doborât jumătate din cele 10 rachete și 60 din cele 81 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia în timpul unuia dintre atacuri. Dimensiunea pagubelor rămâne neclară. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile lansate de inamic în data de 26.08.24 au provocat daune semnificative obiectivelor energetice. Unele drone și rachete au fost interceptate cu ajutorul avioanelor de luptă F-16 dar ”acest lucru nu este suficient”, a spus Zelenski.
Kievul își îndeamnă aliații să permită folosirea armamentului cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală, inclusiv rachetele ATACMS oferite de SUA, pentru a lovi ținte aflate dincolo de graniță. Un reprezentant al SUA a declarat că Casa Albă nu își va schimba politica privind loviturile asupra țintelor aflate pe teritoriul rus. Confruntat cu aceste restricții, Kievul și-a intensificat eforturile pentru dezvoltarea și desfășurarea propriei arme. Zelenskii a declarat că Ucraina a testat cu succes o rachetă balistică de fabricație internă, care ar putea permite Kievului să efectueze lovituri mai puternice și mai adânci pe teritoriul Rusiei. Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că a utilizat pentru prima dată o rachetă-dronă de fabricație internă „Paleanîțea” pentru a ataca trupele rusești. Publicația subliniază că intensificarea bombardamentelor aeriene de către Rusia are loc la trei săptămâni după invazia fulgerătoare a Ucrainei în regiunea rusă Kursk. Între timp, Rusia a accelerat ofensiva în estul Ucrainei, apropiindu-se de un important centru logistic – Pokrovsk.
”Sarcina Kievului – încercarea de a-și apăra infrastructura critică pe un front extins: de la dronele de atac și bombe planante, până la rachetele de croazieră și balistice”, a declarat Douglas Barrie de la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. Ucraina se află într-o dependență de aliații săi occidentali privind furnizarea de rachete-interceptoare pentru apărare aeriană. În luna iunie, Casa Albă a declarat că va accelera livrarea rachetelor-interceptoare în Ucraina, redirecționând livrările planificate către alte țări aliate.
La începutul anului în curs, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a proteja întregul teritoriu al țării. În ciuda apelurilor Ucrainei către SUA de a ridica interdicția privind utilizarea ATACMS asupra obiectivelor militare aflate pe teritoriul Rusiei și după cel mai mare bombardament din această săptămână, administrația Biden nu își schimbe poziția privind folosirea rachetelor pe teriotiul rus, a declarat un oficial american. Conform datelor serviciilor de informații americane, Rusia a reușit să-și transfere 90% din aviaonele sale pe baze militare în afara razei de acțiune a rachetelor ATACMS, ceea ce înseamnă că lansarea rachetelor pe teritoriul rus va avea un impact minim astăzi. Ucraina va avea mai multe șanse de succes cu dronele sale, pe care le-a utilizat în ultimele luni pentru a lovi ținte în Rusia, notează sursa citată.
Urmăriți-ne pe Telegram