Ucraina: 4.500 de deținuți sunt de acord să meargă pe front, conform Ministerului Justiției
În aprilie, Ministerul Justiției al Ucrainei a efectuat un sondaj printre deținuți, punându-le întrebări despre eliberarea prin încheierea unui contract pentru serviciul militar. Aproape 5.000 de deținuți au fost de acord cu necesitatea adoptării unei legi privind eliberarea condiționată prin încheierea unui contract pentru serviciul militar.
Conform informațiilor furnizate de „Cenzor.NET”, acest lucru a fost dezvăluit de viceministrul justiției, Olena Vysotska, într-un interviu acordat „Glavkom”.
„4.500 de deținuți au răspuns afirmativ. Trebuie să înțelegem că administrațiile instituțiilor penitenciare nu i-au intervievat pe deținuți în funcție de articolele Codului Penal, dintre care unele nu sunt acum supuse mobilizării. De asemenea, nu s-a luat în considerare starea lor de sănătate. Și, repet, cel mai important criteriu este motivația”, a subliniat Vysotska.
Ea a menționat că la începutul invaziei la scara largă, ministerul a primit peste o mie de cereri de la deținuți care doreau să meargă să lupte.
„Cu toate acestea, nici armata, nici parlamentul nu erau pregătite atunci să dea undă verde mobilizării lor. Situația s-a schimbat în timpul discuțiilor publice despre modificările la legea mobilizării, care au avut loc la sfârșitul anului trecut”, a explicat viceministrul.
Ea a comentat și declarațiile deputatului Oleksandr Bakumov, care a declarat că în Ucraina există aproximativ 20.000 de deținuți care potențial să intre sub incidența mobilizării. Vysotska a menționat că atunci când Ministerul Justiției pregătea aceste statistici pentru deputați, aproximativ 4.000 de deținuți, care suferă de boli periculoase pentru societate, cum ar fi HIV, hepatită, tuberculoză, au fost excluși imediat. Cu toate acestea, lipsa dorinței de a merge să lupte poate fi un obstacol mai mare decât „buchetul” de boli.
Reamintim că la începutul lunii mai, ministrul justiției, Denis Malyuska, a declarat că între 10.000 și 20.000 de deținuți ar putea fi trimiși pe front. Acest lucru, la rândul său, ar ajuta la eliberarea camerelor de detenție suprapopulate din Centrele de Detenție Preventivă.
Urmăriți-ne pe Telegram