Ungaria blochează confiscarea activelor rusești înghețate pentru Ucraina
Este puțin probabil ca decizia de a confisca veniturile din activele rusești înghețate în favoarea Ucrainei să fie luată în cadrul summitului UE. Ungaria se opune folosirii acestor bani pentru a cumpăra arme pentru forțele armate ucrainene, informează DW.
Un diplomat european, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că majoritatea statelor membre ale UE înțeleg că banii confiscați ar trebui să fie folosiți pentru achiziționarea armelor și munițiilor pentru armata ucraineană.
Propunerea Comisiei Europene prevede că 90% din veniturile provenite din activele rusești înghețate ar trebui să fie folosite pentru a cumpăra arme pentru forțele armate ucrainene. Sursa DW a precizat că Ungaria se opune acestei propuneri, spunând că banii ar trebui cheltuiți pe orice altceva decât pe arme pentru ucraineni. A doua “chestiune controversată” de pe agenda summitului, potrivit diplomatului, va fi o discuție despre extinderea UE.
În decembrie 2023, liderii UE au susținut deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Pentru ca negocierile să înceapă, statele membre UE trebuie să aprobe cadrul de negociere prezentat de Comisia Europeană, care reprezintă o foaie de parcurs pentru procesul de aderare, și să organizeze o reuniune a conferinței interguvernamentale, un organism special creat care va conduce direct negocierile. Ambele decizii necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de lideri UE.
Cu toate acestea, există o mare probabilitate ca aceste două decizii să nu fie luate în timpul actualului summit, a precizat sursa citată.
“Există state membre care se opun deschiderii negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova în timpul președinției belgiene a UE”, a spus el, dar a refuzat să precizeze la ce țări se referă. Președinția belgiană a UE va dura până la 1 iulie, după care va fi preluată de Ungaria.
După summitul UE din decembrie, care a decis deschiderea negocierilor cu Ucraina, premierul ungar Viktor Orban, care nu a votat pentru această decizie deoarece a ieșit la o cafea, a declarat că Budapesta va continua să blocheze discuțiile. Sursa DW a subliniat că “ar fi mai bine pentru însăși președinția ungară dacă problema negocierilor de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova ar fi rezolvată în iunie”.
Urmăriți-ne pe Telegram