Universitatea Națională din Ujgorod – cofondator al clusterului universitar european al Parteneriatului Estic
Memorandumul de înțelegere a fost semnat de rectorul universității Volodymyr Smolanka în Praga, la Universitatea Charles, cu participarea rectorilor universităților partenere, diplomaților, reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Educației, Tineretului și Sportului din Republica Cehă.
Consorțiul include 11 universități din statele membre ale Uniunii Europene și țări asociate Parteneriatului Estic. Este de remarcat faptul că Ucraina este reprezentată în cel mai mare număr – până la 4 universități ale statului.
Pe lângă Universitatea din Ujgorod, acolo este și Universitatea Națională din Kiev «Taras Shevchenko», Universitatea Națională din Lviv «Ivan Franko» și Universitatea Națională din Dnipro «Oles Honchar». Consorțiul mai include Universitatea Charles (Republica Cehă), Universitatea Köln (Germania), Universitatea din Milano (Italia), Universitatea din Varșovia (Polonia), Universitatea Etves Lorand (Ungaria), precum și Universitatea de Stat «Ivan Javakhishvili» din Tbilisi (Georgia) și. Universitatea de Stat din Moldova, relatează site-ul Universității din Ujgorod.
– Sunt extrem de bucuros că Universitatea Charles se află în spatele creării acestei inițiative. Datorită unor astfel de proiecte, devine un spațiu cu adevărat deschis, care sprijină studenții din diferite țări și culturi. În același timp, cred că această inițiativă va aduce o contribuție semnificativă la răspândirea practicii academice europene, – a remarcat rectorul Universității Charles, Milena Kralichkova.
Și Volodymyr Smolanka a subliniat că această inițiativă este un pas strategic către un nou nivel de parteneriat. La urma urmei, consorțiul este o platformă care oferă oportunități unice pentru o cooperare mai profundă și mai eficientă între universități. Rectorul este convins că datorită clusterului universitar al Parteneriatului Estic, vor fi dezvoltate cercetări comune și vor fi implementate proiecte multilaterale pe problemele actuale.
– Printre principalele priorități ale proiectului nostru se numără introducerea unor metode inovatoare de organizare a procesului educațional, popularizarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric comun, diseminarea experienței în domeniul eficienței și economisirii energiei, dezvoltarea sănătăți, sectorul îngrijirii și întărirea proceselor de integrare europeană, – a remarcat Volodymyr Smolanka.
În cadrul evenimentului, el a prezentat partenerilor exemple de proiecte internaționale comune implementate cu succes în domeniul educației și științei. Și el și-a exprimat speranța că noile instrumente, care vor deveni disponibile participanților la Consorțiu, vor fi utilizate efectiv de universitățile naționale.
– Pentru universitățile ucrainene, aceasta este o oportunitate excelentă de a extinde parteneriatul în proiecte internaționale comune, de a implementa inițiative culturale și umanitare, de a organiza programe comune de formare și de a stabili un schimb de experiență între profesori și studenți. Este important pentru noi să studiem experiența practicilor academice europene și să le introducem noile forme în Ucraina, a conchis Volodymyr Smolanka.
Urmăriți-ne pe Telegram