Voloca a mai scris o pagină de neuitat în istoria neamului românesc din nordul Bucovinei (VIDEO)
Românii din comuna Voloca, regiunea Cernăuți au înscris o pagină nouă în istoria satului, inaugurând Muzeul țăranului român. În acest Muzeu se vor păstra lucruri deosebite și obiecte de o mare importanță în care se regăsesc strămoșii volocenilor, dar și trecutul lor istoric.
Sute de obiecte vechi găsite în gospodăriile localnicilor au fost colecționate de Ionică Semeniuc, un vrednic fiu al comunei Voloca, care și-a văzut visul realizat la 90 de ani. Colecția sa numără peste 200 de piese vechi și rare: obiecte de cult, unelte de muncă, costume tradiționale, specifice zonei, diverse documente vechi etc.
ION SEMENIUC, locuitor, Voloca, Cernăuţi: „Când am văzut că obiectele vechi încep să dispară, m-am gândit să fac un micro muzeu. În timp de 20 de ani am adunat aceste obiecte care se păstrează şi voi continua să colecţionez mai departe, de altfel, au dispărut obiectele vechi care aparţineau gospodarilor noştri”.
VALENTIN GLOPINA, primar, Voloca, Cernăuţi: „Acest muzeu s-a construit pe parcursul a mai multor ani. A fost o muncă mare. Muzeul va păstra toate obiceiurile, tradiţiile şi trecutul satului nostru. Ştim toţi şi mereu am spus că nu există viitor fără trecut”.
Ce înseamnă pentru locuitorii comunei Voloca un asemenea muzeu, la care a visat întreaga viață Ionică Semeniuc, dar și alți voloceni care au adunat pe parcursul anilor în curțile lor sute de obiecte vechi de la bătrânii din sat?
MARIN GURALIUC, director, liceu, Voloca, Cernăuţi: „Muzeul acesta este, în primul rând, un tribut pentru trecut şi generaţiile care nu mai sunt. Drept învăţătura, pot să zic că aici este cancelaria în şcoală, este concentrat aici tot ce este mai bun”.
Unele obiecte din Muzeul țăranului român din localitatea Voloca au şi peste 100 de ani.
ION OLENTERIUC, profesor, liceu, Voloca, Cernăuţi: „Acesta este un exponat foarte important pentru muzeul nostru care datează de acum exact o sută de ani. Primul clopot al şcolii noastre medii din Voloca”.
Proiectul a fost implementat cu sprijinul unor oameni de afacere din sat, printre ei numărându-se Ion Popovici, dar și unii prieteni din Germania, care au contribuit cu suma de 17 mii de euro. Din aceşti bani au fost cumpărate echipamente de securitate, vitrine, calculatoare şi sisteme de iluminare.
La inaugurarea Muzeului au participat şi oficiali de rang înalt.
IRINA LOREDANA STĂNCULESCU, consul General al României la Cernăuţi: „Ne bucurăm să găsim aici obiecte foarte frumoase care întregesc spiritul neamului românesc. Suntem fericiţi să fim alături de etnicii români de aici, de comunitatea românească istorică din Voloca”.
TONNI BRUGGER, reprezentant, Germania: „Am fost la Voloca atunci când casa era în proces de construcție, goală. Acum am venit aici şi am rămas surprins, văzând cât de mult şi-a schimbat aspectul. E plină de obiecte rare, istorice”, a spus Tonni Brugger, președintele comunei Tirgaupten, Germania.
Casa-Muzeu din comuna Voloca, regiunea Cernăuți are peste 200 de exponate. În viitor aici urmează să fie aduse și expuse și celelalte obiecte și piese de valoare, care se află în incinta muzeului vechi de lângă biserica din sat.