În ospeție la Biblioteca „Mircea Lutic” din Iordăneștii Bucovinei (VIDEO)
În fiecare an, în ultima zi a lunii septembrie în Ucraina este sărbătorită Ziua națională a Bibliotecilor. Până la începutul războiului în țara vecină erau peste 40 de mii de biblioteci, în care lucrau aproximativ 53 de mii de bibliotecari. Astăzi, numărul acestora s-a redus considerabil. Or, războiul și-a lăsat amprenta și asupra acestor instituții.
Biblioteca „Mircea Lutic” din satul Iordănești, regiunea Cernăuți este cea mai nouă bibliotecă școlară din nordul Bucovinei. De fapt, și Liceul în care se află această Bibliotecă este cel mai nou, fiind construit în anul 2018. Biblioteca poartă numele scriitorului român din regiunea Cernăuți, Mircea Lutic, care s-a născut în această localitate românească de pe Valea Siretului.
Ana Maria Malaicu lucrează bibliotecară la Liceul din Iordănești, chiar din prima zi a inaugurării acestei instituții de învățământ.
„În această Bibliotecă nu sunt singură. Organizez diverse lecții didactice pe tema cărților. Le dau copiilor să învețe poezii. De multe ori le spun cititorilor mei că anume cartea este cel mai bun prieten, fiindcă acest prieten, niciodată n-o să te tradeze. Biblioteca poartă numele lui Mircea Lutic, fiindcă el s-a născut în satul Iordănești. Și foarte multe opere de-ale scriitorului bucovinean se află în incinta Bibliotecii. Avem o expoziție de cărți scrise de poetul și traducătorul bucovinean Mircea Lutic. Copiii cel mai des citesc povești, poezii și răsfoiesc revistele „Prichindeii din Cernăuți„ și „Recreația mare”.
Spre deosebire de alte Biblioteci care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ cu predarea în limba română din regiunea Cernăuți, Biblioteca școlară „Mircea Lutic” dispune de cel mai bogat fond de carte românească, ne-a spus doamna Marina Șapcă, profesoară de română și director adjunct al Liceului din Iordănești, regiunea Cernăuți. O mare parte din volumele care se găsesc pe rafturile Bibliotecii au fost donate de scriitorii români din nordul și sudul Bucovinei, care au participat la Cenaclul transfrontalier „Mașina cu poeți” – Cernăuți-Suceava, ședințele căruia s-au desfășurat în mai multe ediții în incinta Bibliotecii „Mircea Lutic”.
Se spune că Biblioteca este un adevărat tezaur care păstrează memoria și înțelepciunea oamenilor . Cartea a fost și rămâne o comoară, nu întâmplător în popor se spune cine știe carte – ajunge departe. Iar cei care ajung departe, mereu își doresc să revină acasă, la izvoare, la cărțile de altă dată, la biblioteca din sat, unde se mai păstrează poveștile copilăriei cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene.
Urmăriți-ne pe Telegram